Arnhem en omstreken

Felle weerstand tegen hoofddoekjes bij boa's in Arnhem

Fractievoorzitters Yildirim Usta (DENK) en Coen Verheij (PVV).
Fractievoorzitters Yildirim Usta (DENK) en Coen Verheij (PVV). © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Arnhemse stadsbestuur heeft de woede van verschillende fracties en de vakbond op de hals gehaald door tegen de wil van de minister en Tweede Kamer in te besluiten religieuze uitingen voor boa's toe te staan. "Dit is geen bestuur meer, het lijkt eerder op activistisch optreden", meent raadslid Nicky Eppich (VVD).
Eppich verwijt het 'linkse Arnhemse bestuur' door te slaan in arrogantie door de wil van de Tweede Kamer om de uniformen neutraal te houden en dat landelijk te regelen, naast zich neer te leggen. "Bizar en zorgwekkend."

'Minister heeft aversie tegen islam'

Yildirim Usta van DENK, die het voorstel om hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes in Arnhem toe te staan bij handhavers indiende, noemt juist het handelen van demissionair minister Yesilgöz activistisch. "Wij vinden dat zij zich met haar aversie verzet tegen alles wat gerelateerd is aan de islam. Dát vinden wij een kwalijke zaak."
Bekijk hier onder meer wat inwoners vinden:
Religieuze uitingen bij boa's toegestaan in Arnhem.
In een tijd waarin bijvoorbeeld met de toeslagenaffaire maar ook in Arnhem met het verdwenen discriminatierapport blijkt dat de overheid discrimineert, is het volgens Usta juist belangrijk om richting een diverse en inclusieve overheid te gaan. "We moeten geen mensen uitsluiten op basis van hun religieuze overtuiging."

'Gekozen tegen woke-gebeuren'

PVV'er Coen Verheij sluit zich aan bij de kritiek van zijn VVD-collega. Hoewel zijn partij landelijk inmiddels ruim de grootste is, liggen de verhoudingen in de Arnhemse politiek heel anders. Of dat niet schuurt? "Ik vind de timing wel dubieus", erkent Verheij. "De landelijke verkiezingsuitslag laat een flinke ruk naar rechts zien. Daarmee is gekozen tegen het overdreven woke-gebeuren."
Juist nu kiest het college ervoor om deze maatregel er 'even snel doorheen te krijgen', constateert Verheij. "Terwijl het aanstaande kabinet hier straks misschien maatregelen tegen wil nemen. Niet netjes."
In Arnhem is burgemeester Ahmed Marcouch verantwoordelijk voor de boa's. Dat die in andere gemeenten geen hoofddoek of tulband mogen dragen en de politie ook niet, is volgens hem geen teken van versnipperd beleid. "Het is een taak en bevoegdheid van de gemeente zelf. Wij gaan over onze eigen ambtenaren. Het uniform blijft ook gewoon het uniform. Daar herkennen mensen een boa aan. Daar verandert niets aan."

'Dat is discriminatie'

Er is volgens de burgervader alleen geen reden om iemand met een geloofsovertuiging uit te sluiten om boa te zijn. "Erger nog. Het is discriminatie om dat te doen. Dat maken wij hier heel scherp en duidelijk." Marcouch gaat dan ook niet mee in 'de mening' van de minister. "Ook omdat die juridisch onhoudbaar is. Zonder noodzaak mensen uitsluiten, is discriminatie."
Verheij meent dat boa's op deze manier geen neutraliteit uit kunnen stralen. "Dat staat los van de kwaliteiten van iemand die zo'n religieuze uiting draagt." Verheij is bang dat boa's op straat daardoor hun autoriteit verliezen. "Terwijl we de slagkracht van boa's hard nodig hebben."
Waar het gaat om neutraliteit, is het volgens Marcouch een kwestie van mensen goed selecteren en opleiden. "Kennis van de wet bijbrengen. Zorgen dat ze integer zijn en professioneel handelen. Daar zien we op toe."

'Populistische politiek'

Voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP, vindt het toestaan van religieuze uitingen voor boa's in uniform een 'slechte ontwikkeling'. Hij noemt het populistische politiek die in strijd zou zijn met de regelgeving. "Terwijl die partijen niet thuis geven wanneer het gaat over de veiligheid van boa's. Kennelijk is het mogen dragen van geloofsuitingen belangrijker." Bovendien speelt de vraag om religieuze items te mogen dragen volgens de vakbondsvoorzitter onder boa's zelf totaal niet.
Marcouch stelt dat het een vraag is die wel leeft bij mensen die wellicht boa willen worden. "Bijvoorbeeld bij meisjes die een hoofddoek dragen, maar de functie niet overwegen omdat ze denken dat dat dan niet mag. Wij maken duidelijk dat je ook met hoofddoek gewoon welkom bent."
Verheij kondigt aan met voorstellen te komen om dit besluit zo snel mogelijk terug te draaien.