Arnhem en omstreken

Slachtoffers toeslagenaffaire bij elkaar: 'Werken aan vertrouwen'

Gijs-Paul van Groenestein (met bril) werd uit huis geplaatst.
Gijs-Paul van Groenestein (met bril) werd uit huis geplaatst. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ontelbare gezichten heeft de toeslagenaffaire. Het gezicht van de 17-jarige Gijs-Paul van Groenestein uit Arnhem is er slechts één van. Een gezicht dat zag hoe zijn ouders gebukt gingen onder de affaire, er niet langer duur vlees op tafel stond en zijn schoenen niet langer van Nike kwamen, maar van Scapino. Uiteindelijk werd Gijs-Paul uit huis geplaatst en verloor hij alle vertrouwen. En vertrouwen was zaterdag het doel van een speciale lotgenotendag in Arnhem.
"Kinderdagverblijf, fraude, geen geld, klaar", is hoe Gijs-Paul de toeslagenaffaire ultrakort omschrijft. "We moesten terugbetalen en ineens was er geen geld meer. We konden geen abonnementen meer nemen en niks meer bestellen bij de Wehkamp. Ik zat eerst nog op sport en we aten vlees, maar daarna niet meer."
De impact was dus groot voor het gezin. Tot overmaat van ramp werd de moeder van Gijs-Paul ziek en raakte zijn vader arbeidsongeschikt. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, werd Gijs-Paul uit huis geplaatst.
'Bepaalde dingen' uit die tijd achtervolgen de tiener een paar jaar later nog steeds. Een wonder is het dus niet dat het vertrouwen van Gijs-Paul in de maatschappij tot het vriespunt daalde.
Herstel van dat vertrouwen, daar ging het zaterdag om tijdens een lotgenotendag voor kinderen die slachtoffer werden van de toeslagenaffaire. Alleen Arnhem al telt 799 erkende gedupeerde gezinnen. Die gezinnen tellen bij elkaar 1053 kinderen. "Wij willen jongeren als Gijs-Paul vinden, want soms verdwijnen ze van de radar", zegt jongerwerker Nabil Elberkani van het Lokaal Expertise Team. "Het doel is daarna een vertrouwensband opbouwen en ze vooral verder helpen."
Kijk hier naar een reportage over de lotgenotendag
Lotgenoten bij elkaar