Gelderland

Chef-kok maakt gehakt van gourmetten met Kerst: 'Verschrikkelijk, doe het niet!'

Niet iedereen is fan van gourmetten.
Niet iedereen is fan van gourmetten. © Pixabay
WOOLD - Gourmetten tijdens de feestdagen is bij veel families een traditie. Toch tapt chef-kok Nel Schellekens uit Woold uit een heel ander vaatje: "Verschrikkelijk, doe het niet!"
"Waarom zou je het willen? De lucht, het gespetter, verschrikkelijk. Dan ben je mooi aangekleed en voor je het weet ruik je naar braadworst." Schellekens' advies luidt dan ook: "Kook met elkaar in de keuken. Laat iedereen iets van het menu maken en eet het dan met elkaar op."
"Als je dan toch per se een gourmetstel wil gebruiken, doe het dan bij het maken van een dessert. Maak pannenkoekenbeslag met allemaal verschillende smaakjes, zoals een boerenkoolpannenkoek of pompoenpannenkoek. Belangrijkste is: gebruik je fantasie. Een hagelslagpannenkoek bijvoorbeeld. Voor wat dikker beslag, voeg dan havermout toe. En serveer de pannenkoek met ijs, advocaat of stoofpeertjes. Ga lekker experimenteren. Dat is hartstikke leuk, duurt niet lang en heb je toch je gourmet", zegt de chef-kok.

Goed apparaat

Mocht je toch het gourmetstel willen gebruiken als 'hoofdgerecht', dan heeft chef-kok Mike Cornelissen uit Doornenburg wel wat tips. "Het belangrijkste is goede producten. Dus niet van dat standaard ingepakte gourmetvlees, want dat is van mindere kwaliteit", vindt Cornelissen. "Daarnaast is het type gourmetstel van belang. Een goed apparaat geeft veel hitte. Vaak heb je een apparaat dat boven en onder verwarmd, maar eigenlijk bakt 't niet hard. Het vlees ligt dan te lang in de pannetjes", zegt de chef-kok.

Heb geduld

Daar is Schellekens het mee eens. "Bij de meeste gourmetstellen ben je veel te lang in dat kleine pannetje aan het bakken. Het duurt vaak eeuwen voordat je iets op het bord hebt. Maar het is wel belangrijk dat vlees goed gaar is. Ik weet dat je door de geur trek krijgt, maar eet absoluut geen rauw vlees. Mensen hebben vaak geen flauw benul en eten dan rauwe kip. Heb geduld mensen."
Die ene vegetariër of zelfs veganist van de familie die niet kan genieten van de gourmet omdat er alleen maar vlees en vis wordt geserveerd, daar weet Schellekes wel wat op. "Maak veel groenten. Ik werk bijvoorbeeld veel met quinoa en parelgort. Daar maak ik rijst van en daar doe je dan wat groenten bij. Dat kan je dan mooi bakken in de gourmetpan. Let op: blancheer (dus kook of stoom, red.) de groenten vooraf zodat ze wat gaarder zijn. Alleen in het pannetje bakken, schiet niet op. Dan heb je een mooie voedzame kerstmaal.