Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

'Kersttrein' reist terug in de tijd: 'Hartverwarmend en ontroerend'

De kerststoomtrein ter hoogte van de spoorbrug bij Arnhem
De kerststoomtrein ter hoogte van de spoorbrug bij Arnhem © Persbureau Heitink
ARNHEM - Omwonenden van het spoor tussen Arnhem en Nijmegen konden de stoomfluit zaterdag al van verre horen: twee stoomtreinen die dit weekend als Christmas Express tussen Arnhem en Nijmegen pendelen, zijn zaterdag al druk bezocht. De reacties zijn hartverwarmend, zeggen de vrijwilligers die de historische treinen laten rijden.
De stoomlocomotieven met rijtuigen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) rijden zaterdag 16 en zondag 17 december van Arnhem naar Nijmegen en weer terug. Er zijn elke dag zes ritten en per keer gaan er 250 mensen heen een weer.

Terug in de tijd

Opstappen kan alleen in Arnhem. Reizigers kunnen zich daar in andere tijden wanen. De conducteurs dragen historische kleding, de locomotieven staan stomend klaar voor het opstappen, en de stoomfluit kondigt het vertrek aan. Die fluit is in de verre omtrek te horen.
Tijdens de rit over de Rijn en de Waal waaien stoomwolken voorbij de ramen van de - met stoom verwarmde - rijtuigen. Er rijden ook een restauratiewagon en slaapwagon mee.

Hartverwarmend

"Waanzinnig", noemt VSM-vrijwilliger Michel van den Wollenberg de belangstelling voor de ritten. "De reacties van reizigers en van publiek langs de route zijn hartverwarmend en ontroerend." Ongeveer 55 vrijwilligers van de historische treinclub uit Lieren zijn dit weekend in touw om de trein te laten rijden.
Er rijdt dit weekend een historische stoomtrein tussen Nijmegen en Arnhem