Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Grazers zoeken het hogerop, uiterwaarden afgesloten

Grazers van Free Nature, die vaak uiterwaarden begrazen, zoeken het al hogerop bij Nijmegen, ter illustratie
Grazers van Free Nature, die vaak uiterwaarden begrazen, zoeken het al hogerop bij Nijmegen, ter illustratie © ANP
MILLINGEN - Staatsbosbeheer heeft zaterdag een groot aantal uiterwaarden in het Rivierengebied afgesloten. Op die manier krijgen de dieren wat meer rust om op zoek te gaan naar droge plekjes. Boswachter Daan Meeuwissen roept mensen op om alleen vanaf de dijken naar de watermassa te kijken.
De dieren in de uiterwaardengebied zoeken droge plekjes op vanwege de hoge waterstand in de grote rivieren. Als ze daar gestoord worden door bezoekers vluchten ze en verdrinken vervolgens, vertelt boswachter Daan Meeuwissen.
Naar verwachting bereikt de Rijn bij Lobith maandag het hoogste punt. Dat is ongeveer op 13.50 meter boven NAP. Het duurt een paar dagen voordat het hoge water door Nederland naar zee is gestroomd.
Rijkswaterstaat voorziet vanaf de kerstdagen opnieuw een hogere waterstand. Dat komt door smeltwater vanuit de Alpen en door de regen in het stroomgebied van de Rijn.
Beheerders van kuddes grote grazers houden continu in de gaten of de grazers niet in de problemen komen door het hoge water. Paarden en runderen die in polders lopen die helemaal onder water komen te staan, zijn al tijdelijk naar een ander gebied gebracht. Dijkbeheerders lopen extra inspectierondes om keringen en dijken te controleren op zwakke plekken. Een aantal veerponten over de IJssel, zoals bij Brummen, Wijhe en Olst, is uit de vaart genomen.