Achterhoek

15-jarige had zelfgemaakte bommen in slaapkamer, EOD erbij

Wijkagent Willem Saris trof illegaal vuurwerk aan op slaapkamer 15-jarige.
Wijkagent Willem Saris trof illegaal vuurwerk aan op slaapkamer 15-jarige. © Willem Saris
WINTERSWIJK - Wijkagent Willem Saris uit Winterswijk heeft vrijdag twee zelfgemaakte vuurwerkbommen en kilo's illegaal vuurwerk gevonden in de slaapkamer van een 15-jarige jongen. Defensie heeft de vuurwerkbommen vernietigd.
Met oud & nieuw in aantocht, is de politie druk met het opsporen van illegaal vuurwerk. "Exacte cijfers heb ik niet, maar zeker in deze tijd duikt er veel illegaal vuurwerk op", vertelt wijkagent Saris. De 15-jarige kwam in beeld door dat speurwerk.

Tijdens onderzoek op gestuit

"Wij zijn bij deze zaak gekomen via een onderzoek in een andere zaak. Toen we het spul eenmaal aantroffen, hebben we de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie gewaarschuwd." Inmiddels heeft Defensie het vuurwerk en de zelfgemaakte bommen vernietigd op een zanddepot in Winterswijk.
Waarom de jongen het vuurwerk in zijn slaapkamer had, is onduidelijk. "Omdat het een minderjarige betreft, vertellen we niks over zijn personalia en locatie. Naast een strafrechtelijk belang, hebben we ook een belang in het welzijn, begeleiding en anonimiteit van deze minderjarige", zegt de wijkagent.

'Jochie hand kwijt'

Saris waarschuwt voor illegaal vuurwerk. "Zeker in deze tijd komen wij regelmatig illegaal vuurwerk op het spoor. Exacte cijfers heb ik niet, maar je hoort niet anders. Gister is er ook weer een jochie van 13 zijn hand kwijtgeraakt aan de gevolgen van."
Mochten mensen weten dat er mensen zijn met illegaal vuurwerk, dan hoopt de wijkagent dat ze zo snel mogelijk de politie inschakelen. "Het gevaar zit 'm vooral in die dichtbevolkte woonwijken. Er zal maar iets verkeerds gaan."
Ons liveblog met 112-nieuws van zaterdag: