Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Actie voor de voedselbank: 'We gaan voor 1900 kratten'

Vrijwilliger vertelt aan klant welke producten zij inzamelt voor de voedselbank.
Vrijwilliger vertelt aan klant welke producten zij inzamelt voor de voedselbank. © Omroep Gelderland
ARNHEM - December is de maand waarbij we extra naar elkaar omkijken. Er zijn een hoop speciale acties, zo ook in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. In totaal 450 vrijwilligers staan vrijdag en zaterdag in 29 supermarkten om aan klanten te vragen of ze iets extra's willen afrekenen voor de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank.
"Met een kraampje staan we in alle supermarkten in Lingewaard en Overbetuwe. Daar vragen we aan klanten van de supermarkt of ze voornamelijk houdbare artikelen willen kopen voor mensen die gebruikmaken van de voedselbank", vertelt Wichert van Olst op Radio Gelderland.
De voedselbank krijgt in december veel kerstpakketten van bedrijven aangeboden, maar dat is volgens Van Olst niet voldoende. "Als je kijkt naar het aanbod in de periode januari en februari, dan is dat beduidend minder. Dat is waarom we, in overleg met de voedselbank, lange houdbare artikelen als koffie en thee inzamelen. Ook supermarkten bieden nauwelijks van dit soort producten aan."

Boven verwachting

De actie duurt nog tot en met zaterdag en loopt tot nu toe erg goed, vertelt Van Olst enthousiast. "Vorig jaar hebben we 1800 kratten met voedsel opgehaald. Dat is tegenwoordig een winkelwagen van boven de 80.000 euro. Dit jaar hebben we onze ambitie verhoogd naar 1900 kratten. Na vrijdag al vijf uurtjes in de supermarkten te hebben gestaan, zitten we al op zo'n 20 procent boven wat we gedacht hadden. Dus als dit zo doorgaat zaterdag, en het winkelend publiek zo vrijgevend blijft, dan zouden we haast de 100.000 euro aantikken en dan spreek je over zo'n 2200 goedgevulde kratten", aldus Van Olst.