Rijk van Nijmegen

Een dag lang hardlopen in winterse sfeer: 'Wij zijn de gekkies'

Hardlopers in sprookjesachtig verlicht Museumpark Orientalis.
Hardlopers in sprookjesachtig verlicht Museumpark Orientalis. © Omroep Gelderland
HEILIG LANDSTICHTING - Roman Packbier uit Roosendaal is de winnaar van de 24-uurs run van de eerste editie van de Zevenheuvelen Wintertrail. Bij elkaar 35 deelnemers begonnen vrijdagmiddag aan de hardloopwedstrijd om 16.26 uur in de winterse sferen van Museumpark Orientalis.
De finish was dus precies op hetzelfde tijdstip, maar dan een dag later. Waarom doet iemand dit, in het donkere park? "Wij zijn de gekkies onder de hardlopers", zei deelnemer Annemieke Dijkstra voorafgaande aan het hardloopevenement.
Directeur van de Zevenheuvelen, Alexander Vandevelde, is ontzettend trots op de hardlopers. "Het is niet normaal wat die mensen doen. Het hoort niet bij de norm om zoveel kilometers te lopen in 24 uur. Iedereen deed dat in z'n eigen tempo. Sommige sliepen tussendoor even en anderen niet", vertelt Vandevelde op Radio Gelderland.
Volgens de directeur is iedereen na 24 uur nog aanspreekbaar. "Ik heb niemand gezien waarvan ik zoiets had dat er moest hulp komen. Die mensen voelen hun grenzen heel goed aan. Dat is ook de reden waarom ze dit kunnen volgens mij."

Lange nacht

Ook winnaar Roman Packbier voelde zich na afloop nog prima. "Op zich ging het best goed. Uiteraard wordt het wel op een gegeven moment zwaar. Het zijn lange nachten. Rond half 5 is het al donker en pas om 08.00 uur begint het een beetje licht te worden en dat is wel zwaar. Op dit moment voel ik me goed, alleen mijn bovenbenen zijn aardig verzuurd.", zegt Packbier.

'Niet voor het eerst'

Hoe Packbier het 24 uur heeft volgehouden? "Dat is een kwestie van doorlopen. Het waren rondjes van vijf kilometer en je beslist zelf of je pauze houdt. Sommigen hebben zelfs geslapen. Maar bij 24 uur hoef ik niet te slapen. Dat komt pas bij langere wedstrijd", reageert Packbier nuchter. Het is niet voor het eerst dat de hardloper lange afstanden loopt. "Ik loop wel vaker mee met langere wedstrijden, dus ik heb ook niet specifiek hiervoor getraind. Ik heb dus wel een bepaalde basis, want zo'n wedstrijd doe je niet zomaar even."
Hoewel de Brabantse hardloper meeste kilometers van iedereen heeft gelopen, is Packbier er op een gegeven moment al mee gestopt. "Ik heb niet tot het einde gelopen. Ongeveer twee uur voor het einde ben ik gestopt. Ik kon toch niet meer ingehaald worden en was er wel klaar mee. Ik was dan ook niet bij de prijsuitreiking", zegt de winnaar.

Goede doel

De Zevenheuvelen Wintertrail zette zich in voor 3FM Serious Request, dat dit jaar in actie komt voor Stichting ALS Nederland. Voor de Zevenheuvelen Wintertrail konden deelnemers een eigen actiepagina aanmaken.
Zaterdag gingen er ook andere hardlopers van start voor routes van 6, 10, 16 en 21 km. Die routes gingen over smalle paadjes, steile beklimmingen en uitdagende afdalingen. De route van 24 uur was minder ruig, maar duurde uiteraard langer.
Vandevelde sluit een nieuwe editie niet uit. "Ik ben bang dat er een tweede editie komt", aldus de directeur.
Hoe vaak zullen ze hetzelfde rondje wel niet lopen?!