Gelderland

Vuurwerkvrije vakantieparken populair: 'We zitten helemaal vol'

Gasten van een vuurwerkvrije vakantiepark willen dit soort plaatjes niet zien.
Gasten van een vuurwerkvrije vakantiepark willen dit soort plaatjes niet zien. © Pexels
Vuurwerkvrije vakantieparken zijn populair bij mensen die het geknal tijdens oud en nieuw willen ontvluchten. Omroep Gelderland sprak met diverse vuurwerkvrije parken in de provincie. Voornamelijk hondeneigenaren boeken een huisje tijdens de jaarwisseling. "Op twee huisjes na, zitten we helemaal vol", zegt een woordvoerder van Rimboe vakantiepark Hoenderloo.
Buitenplaats Beekhuizen is altijd al vuurwerkvrij geweest en daar is geen vakantiehuisje meer beschikbaar rondom de jaarwisseling, vertelt manager Rick Milius. "Dat het vuurwerkvrij is, is natuurlijk ook wel een aantrekkingskracht. Alleen sterretjes zijn bij ons toegestaan."

Vuurwerkarm

Yvonne Damhoff van Europarcs laat weten dat alleen het park op de Hooge Veluwe echt vuurwerkvrij is. "De andere parken noemen wij 'vuurwerkarm'. Damhoff licht toe: "Dat komt omdat er in deze regio tijdens de jaarwisseling carbidschieten nog heel populair is en de gasten, vooral die met huisdieren, daar wel van kunnen schrikken. Op de meeste van onze parken mag geen vuurwerk worden afgestoken, maar in de omgeving van die parken kan er wel vuurwerk/carbid worden afgestoken."
De Rhederlaagse Meren is in principe vuurwerkvrij, maar "er zijn wel een aantal plekken waar bijvoorbeeld kinderen wel vuurwerk mogen afsteken. Het mag dan ook echt alleen op die aangewezen speciale plekken, omdat er veel mensen naar ons toe komen met huisdieren die bang zijn voor het geknal", aldus een woordvoerder.

Toename vuurwerkvrije vakantieparken

Dat zulke rustige parken tijdens de jaarwisseling in trek zijn, merkt ook vergelijkswebsite Parkvakanties, dat naar eigen zeggen een compleet overzicht heeft van de vakantieparken in Nederland. Het aantal vuurwerkvrije vakantieparken nam dit jaar over heel Nederland met 22 procent toe tot 54 parken.
De site bracht de parken in kaart die bestempeld worden als vuurwerkvrij. "Daar staat dan duidelijk bij dat de parken het omgevingsgeluid niet kunnen weren en er vaak niet gehandhaafd wordt. Wel kan je nooit 100 procent zeker zijn dat er niet iemand ergens op het park stiekem een vuurpijl de lucht in stuurt", zegt website-eigenaar Laurens Taekema.