Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Vuurwerk een feestje? Niet voor de natuur

vogels schrikken van vuurwerk
vogels schrikken van vuurwerk © pixabay.com
EDE - Vuurwerk en Natuur. Hoe goed gaat dat samen? Gek genoeg weten we niet precies hoe de natuur reageert op knallen en lichtflitsen. Daar is simpelweg te weinig onderzoek naar gedaan. Maar wat weten we wel? We vragen het aan boswachter Thijmen van Heerde.
Luid knallend het nieuwe jaar in. Voor veel mensen een feest. Maar is vuurwerk ook een feestje voor de natuur? Onze verslaggever Marc Loeven trekt met boswachter Thijmen van Heerde het Proosdijpark in Ede-Noord in. Gelijk links ligt het honden uitlaatveldje. Het is nog rustig op deze donkere vroege ochtend.
Beluister hier het radiofragment:
Het is nog stikdonker in het stadspark in Ede. We hoorden een uur geleden maar een enkele knal. Toch waren alle meeuwen in de vijver direct op de vlucht. Hoe is dat in het wat dichter begroeide gedeelte van het Proosdijpark in Ede?
Aan de rand van bos en vijver buigen boswachter Thijmen van Heerde en onze verslaggever zich over de vraag of wilde dieren last hebben van het vuurwerk dat vanavond losbarst.
Beluister hier het radiofragment:
Raar eigenlijk dat we niet precies weten hoeveel last wilde dieren hebben van vuurwerk. Al wordt er wel steeds meer bekend over bijvoorbeeld hoe vogels reageren op het knallen en de lichtflitsen. En hoe gevaarlijk wensballonnen zijn voor dieren.
Maar wat weten we eigenlijk over de gevolgen voor grotere zoogdieren zoals hert, ree, das of vos? "Heel weinig", aldus boswachter Thijmen van Heerde.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

Toch is er hoop: de wildcamera.
Beluister hier het radiofragment: