Arnhem en omstreken

Handhavers Arnhem mogen keppeltje, tulband of hoofddoek dragen

Handhavers in Arnhem mogen religieuze uitingen dragen bij hun uniform.
Handhavers in Arnhem mogen religieuze uitingen dragen bij hun uniform. © ANP
ARNHEM - Handhavers in Arnhem mogen vanaf vrijdag zichtbaar religieuze uitingen dragen bij hun uniform. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een hoofddoek, een keppel of een tulband. Religieuze uitingen waren al toegestaan voor ambtenaren met publieksfuncties en Arnhem vindt het niet langer passend om handhavers daarvan uit te sluiten, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de gemeenteraad.
"Vanaf vandaag zorgen we ervoor dat een handhaver bij het uniform de religieuze uitingen niet hoeft te verstoppen. Zo hoeft een Arnhemse handhaver tijdens zijn werk geen afscheid te nemen van iets dat hoort bij zijn identiteit", aldus Marcouch.

Eerste in Nederland

Arnhem laat weten dat de gemeente Tilburg dezelfde stap zet. Daarmee zijn zij de eersten van Nederland. Arnhem zegt te verwachten dat er meer gemeenten volgen. Volgens een woordvoerder zijn onder meer Utrecht en Amsterdam ermee bezig.
De Arnhemse gemeenteraad nam begin vorig jaar een voorstel aan van DENK om zichtbare religieuze uitingen toe te staan bij het uniform van boa's. Dat leidde nog niet direct tot aanpassing van de regels, omdat het college eerst wilde proberen om tot landelijke afspraken te komen.

Tegen minister en Kamer in

Onder meer de inmiddels demissionaire minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid liet toen weten tegen het plan van verschillende gemeenten te zijn. Het was ook de wens van de Tweede Kamer om de uniformen van boa's neutraal te houden. "Ik acht het van groot belang dat de richtlijn qua vorm en inhoud aansluit bij het uitgangspunt voor het politie-uniform, waarbij de neutraliteit voorop staat", sprak Yesilgöz.
Maar formeel is de gemeente werkgever van de boa's en mag dus de eigen lijn bepalen. Dat gaat Arnhem nu dus ook doen. Simpelweg omdat de gemeenteraad dat zo wil, stelt een woordvoerder.

'Gaan over eigen personeel'

Fractievoorzitter Yildirim Usta van DENK heeft er ook 'absoluut geen probleem mee' om tegen de minister en Tweede Kamer in te gaan. "Het is een wens van de minister. Geen wet. Gelukkig gaan wij als gemeente nog steeds over ons eigen personeel. Een motie van de gemeenteraad is in ons bestel niet minder waard dan een motie van de Kamer. De minister zou beter moeten weten."
Handhavers mogen zelf weten of ze hun religie zichtbaar willen uitdragen in hun kleding, schrijft Marcouch. Voorwaarden zijn dat de uiting de veiligheid niet in de weg staat en dat het om 'een passende en herkenbare uiting' gaat. Arnhem is ervan overtuigd dat religieuze uitingen op het uniform neutraal optreden door een handhaver niet in de weg staan.

'Iemand moet pionier zijn'

Of het niet gek is dat we dit nu straks in de ene gemeente wel gaan zien en in de andere niet? "Zoals elke maatschappelijke ontwikkeling gaat alles in kleine stapjes", stelt Usta. "Iemand moet een pioniersrol vervullen. De rest volgt wel."