Achterhoek / Noord-Veluwe

Dierenasiels slaan alarm: 'Mensen dumpen dieren voor de deur'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DOETINCHEM - Dierenasiels in Gelderland hebben het nog steeds erg druk. Dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. Normaal neemt de 'ergste' drukte na de zomermaanden behoorlijk af, maar nu zien dierenasiels dat de drukte aanhoudt. Ze trekken daarom aan de bel. "Mensen kopen in een impuls een dier. Later blijken ze te duur en willen ze ervan af."
"Het is nog steeds te druk voor de tijd van het jaar, met name de instroom van katten, lees: kittens, zou normaal langzaam moeten dalen", zegt Ina Sämmang van Dierencentrum Achterhoek uit Doetinchem.
Ze maakt zich zorgen om de steeds langer wordende drukke periodes. "We vrezen dat we de komende jaren steeds meer dieren aangeboden krijgen." Dat komt volgens Sämmang onder meer door de coronatijd. "Tijdens de pandemie hebben veel mensen een dier aangeschaft. Daar willen ze nu weer vanaf".

Dumpingen

Ook Nienke Kiewiet van Dierencentrum de Ark uit Harderwijk onderschrijft dat het nog steeds druk is voor de tijd van het jaar. Vooral katten lijken ook daar de boosdoener. "Het kattenseizoen is dit jaar drukker dan afgelopen jaren. Normaal stopt de instroom zo rond eind september, maar nu heeft de drukte aangehouden tot eind november."
Het asiel krijgt nog steeds veel aanvragen binnen van mensen die afstand willen nemen van hun huisdier. "Er zijn op het moment veel afstandsvragen voor honden en katten. Mensen kopen vaak in een impuls een dier. Later blijken deze toch te duur te zijn en dan willen ze ervan af. Helaas zijn er ook mensen die dieren letterlijk bij ons voor de deur dumpen."

'Dump nooit je dier'

Kiewit wil de mensen die echt afstand willen nemen van hun huisdier adviseren om eerst in gesprek te gaan met de fokker van het dier. "Misschien kan die je helpen. Probeer het anders bij een asiel in je eigen buurt, daar heb je de meeste kans". Maar dump nooit uit wanhoop je dier, wil ze er wel graag aan toevoegen.
Kees Keet van Dierentehuis uit Arnhem zou graag zien dat mensen voor het aanschaffen van een huisdier wat beter nadenken. "Besef welke verantwoordelijkheid je op je neemt voordat je een dier aanschaft! Een huisdier is een geweldige aanwinst. Maar realiseer je dat deze kameraad een levensduur heeft die vaak langer is dan je denkt."

De Dierenbescherming laat weten landelijk vooralsnog geen extreme drukte te zien bij de dierenasiels. Het aantal opgevangen dieren is volgens een woordvoerder al een aantal jaren redelijk stabiel, waarbij de zomermaanden juli en augustus standaard de meest drukke maanden zijn.

In Gelderland is alleen de opvang in Klarenbeek van de Dierenbescherming. Hoe het met de drukte in andere dierenasiels zit kan de Dierenbescherming niet zeggen.