Rijk van Nijmegen

Sanne en Anouk begonnen HOLYSH!T: 'Maag- en darmproblemen zie je niet'

Sanne en Anouk plakten onder meer stickers om maag- en darmproblemen onder de aandacht te brengen.
Sanne en Anouk plakten onder meer stickers om maag- en darmproblemen onder de aandacht te brengen. © Ralph Schmitz
NIJMEGEN - Een darmaandoening is voor Sanne van Eijl geen reden om zwaarmoedig te zijn. Samen met studiegenoot Anouk van Gorkom wil ze ervoor zorgen dat mensen met maag- en darmproblemen durven te praten over hun klachten. "De openheid heeft ons hechter gemaakt."
Een chronische darmontsteking, dat heeft Sanne, student communicatie aan de HAN. Zelf is ze open over haar aandoening. Daardoor gaat bijvoorbeeld op school alles een stuk makkelijker, merkt ze: "Tijdens tentamens mag ik nu naar de wc. Dat scheelt stress. Het idee dat je niet naar de wc kan, kan je al ongerust maken. Nu is er een oplossing."
Ook voor studiegenoot Anouk is het fijn dat Sanne open is: "Het heeft ons hechter gemaakt en samen sta je sterk. Zo kan ik meedenken en –praten. Als ik voel dat ze een afspraak liever verzet vanwege haar problemen, kan ik zelf al dat voorzetje geven."

Tegeltjeswijsheden

Samen startten de studenten HOLYSH!T. Voor hun opleiding moesten ze een 'community' met maatschappelijke impact op touw zetten. Via onder meer TikTok, Instagram, stickers en een website proberen ze mensen – met én zonder maag- en darmproblemen – samen te brengen en inzichten te geven. Op school hingen ze een wc vol met aan poep gerelateerde tegeltjeswijsheden.

3,8 miljoen

Volgens het RIVM hadden in 2019 zo'n 3,8 miljoen personen een aandoening aan de darmen, maag of lever. Grofweg een kwart van de volwassenen dus. Toch merkten de communicatiestudenten dat niet iedereen durft te praten over klachten. Anouk: "Door een enquête kwamen we erachter dat meer studenten soortgelijke problemen hadden. Sommigen werkten al lang samen, maar ontdekten nu pas van elkaar dat ze een darmaandoening hadden."
Volgens Sanne gaf 55 procent van de respondenten zonder maag – of darmaandoening aan niemand te kennen met dit soort problemen: "Van buiten zie je het dan ook niet. Je zal het dus kenbaar moeten maken. Nu ik over mijn klachten praat, weten mensen bijvoorbeeld waarom ik soms te laat in de les ben. Anders dachten studenten misschien dat ik gewoon niet zoveel om school gaf."
Sanne en Anouk hebben hun schoolproject bijna afgerond. "Maar we hebben erg goede reacties ontvangen en willen zeker doorgaan."