nieuws

Wageningen draait vuurwerkbeleid om en komt met 'afsteekzones'

Vuurwerk afsteekzones in Wageningen
Vuurwerk afsteekzones in Wageningen © ANP
WAGENINGEN - Wageningen is een van de tientallen gemeenten in Nederland waar vuurwerkvrije zones zijn ingesteld. Maar de Gelderse gemeente wil dat volgend jaar omdraaien: niet aanwijzen waar er niet geknald mag worden, maar aangeven waar mensen nog wel vuurwerk mogen afsteken. Afsteekzones, noemt de gemeente die gebieden.
De Wageningse burgemeester Floor Vermeulen wil het plan komend jaar verder uitwerken. "We zien dat mensen toch graag vuurwerk afsteken en het beschouwen als een feestelijke traditie, dus willen we toewerken naar plekken waar het wel kan. Waar je binnen wijken en buurten samen iets kan organiseren."
Volgens de burgemeester zal het geen probleem zijn om die plekken te vinden: "Er zijn veel plekken waar mensen nu elk jaar gezellig vuurwerk afsteken, daar zullen we naar kijken. Het zal op plekken in de wijk zijn waar er ruimte is en waar het veilig kan."

Mogelijk met vuurwerkshow

De gemeente kan zich voorstellen dat er een gezamenlijk feest wordt georganiseerd. "Wat is er nou mooier dan dat je met een vuurwerkshow of drones samen bent, dat zie je ook steeds vaker. Als je dat gezamenlijk kan doen, dan is dat harstikke mooi."
Het is nog niet bekend wat de afsteekzones in Wageningen worden. Bij de komende jaarwisseling heeft Wageningen vijf vuurwerkvrije zones. Dit zijn Plein 15 Augustus, Nude, het Junuspark, Het Stek en het Torckpark. In die gebieden liggen verzorgingshuizen, een stadsboerderij en een opvang voor asielzoekers.