Gelderland

Dit doe je wel en écht niet op de kerstborrel

Werkborrel (ter illustratie)
Werkborrel (ter illustratie) © ANP
ARNHEM - Glazen champagne met bubbels of toch maar een alcoholvrij biertje? Ga je juist in de lampen hangen of blijf je liever met beide benen op de dansvloer staan? Of oefen je je beste coronakuchje en schitter je door afwezigheid? De kerstborrel staat weer voor de deur, lees hier wat je allemaal wel, en vooral niet moet doen.
Of je nu wel of niet gaat naar een kerstborrel van het werk, moet je altijd persoonlijk afwegen, zegt gedragsadviseur Daantje van der Poel. "Kerstborrels vullen altijd een bepaalde functie in een bedrijf, bijvoorbeeld om het jaar af te sluiten en/of successen van het afgelopen jaar te vieren. Maar als je van jezelf weet dat je je niet comfortabel voelt in sociale situaties, andere verplichtingen hebt of als je van jezelf weet dat het je professionele imago kan schaden, bijvoorbeeld omdat je jezelf niet onder controle hebt bij te veel alcohol, dan is het misschien verstandig om niet te gaan."

De leuke kanten

Maar er zijn volgens Van der Poel genoeg redenen om wel te gaan. "Als eerste is het goed om te netwerken en kan je tijdens een borrel je professionele relaties versterken. Sociale bijeenkomsten bieden vaak een unieke kans om banden te versterken buiten de formele werksfeer. Het kan op een langere termijn zorgen voor een betere samenwerking en communicatie met je collega's", zegt de gedragsadviseur.
"Ten tweede kan een kerstborrel zorgen voor waardering". Van der Poel licht toe: "Het kunnen gevoelens voor waardering en verbondenheid versterken. Je kunt daardoor lekker in je vel gaan zitten. Het gevoel om ergens bij te horen is een basisbehoefte van de mens. Het gaat terug naar de evolutie. Als groep sta je er sterker voor dan alleen. Dat zit in ons oerbrein vastgepind."
Tot slot kan een borrel zorgen voor stressvermindering. "Mochten mensen gestrest zijn door het werk, dan kan dat daar een beetje worden weggenomen. Even in een informele setting zijn en het gezellig hebben met collega's, kan voor ontspanning zorgen", zegt Van der Poel.

Gespreksonderwerpen

Heb je nog inspiratie nodig voor een goed gespreksonderwerp met je collega's, Van der Poel heeft tips. "Ga in elk geval geen negatieve gesprekken houden of dingen vertellen over andere collega's. Ga dus niet klagen of roddelen. Dat kan de sfeer bederven en wellicht je reputatie beschadigen."
Wat zijn dan wel goede onderwerpen? "Werkgerelateerde gesprekken kun je doen, maar is afhankelijk van de situatie. Ik zou bijvoorbeeld aanraden om over de successen te praten, maar absoluut geen hele discussies over inhoud. De borrel is juist bedoeld om te ontspannen", aldus Van der Poel.
En mocht het gesprek nou doodvallen. "Dan kan je bijvoorbeeld introduceren om een spelletje te spelen. Of praat eens met collega's die je normaal niet zo vaak spreekt."

Flirten

Stel je ziet dat ene lekkere ding van kantoor wel zitten, is de kerstborrel dan wel een goed moment om te flirten? "Ik zou het persoonlijk niet doen, maar ook dat is afhankelijk van de situatie", zegt Van der Poel. "Het ligt een beetje aan bij wat voor een soort bedrijf je werkt. Ik kan me goed voorstellen dat dat bij een bedrijf met veel jonge mensen wel vaker voorkomt dan bij een wat grotere professionele organisatie."
Wel waarschuwt de gedragsadviseur: "Bewaak goed de grenzen. Flirten is een breed begrip. Van grensoverschrijdend gedrag moet je ver weg blijven, maar je kunt natuurlijk wel gewoon een praatje maken zonder dat je ongepaste dingen doet."

Verkouden? Ga niet

Heb je een verkoudheid of een naar kuchje? Dat kan een domper op de feestvreugde zijn. Hoogleraar Uitbraken van Infectieziekten aan het Radboudumc, Chantal Rovers, waarschuwt vooral niet met griepklachten naar de kerstborrel te gaan. Zeker nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt. "Mijn advies is: ga niet naar de kerstborrel als je klachten hebt, hoe vervelend dat ook is", zegt ze. "Of overweeg een coronatest om het zeker te weten."