Gelderland

Het winterkoninkje kan niet tegen de kou, hoe zit dat?

Het Winterkoninkje.
Het Winterkoninkje. Luc Hoogenstein © Luc Hoogenstein
NIJMEGEN - Hoe komt het winterkoninkje toch aan zijn naam? Dit vogeltje kan helemaal niet tegen winterse kou. We gaan op zoek naar de oorsprong van de naam van het winterkoninkje. Ook de ijsvogel lijkt een verkeerde naam te hebben. Gelukkig kan Albert de Jong van SOVON vogelonderzoek ons uitleggen waar die namen vandaan komen.
De natuur zit soms vreemd in elkaar. Neem nou het winterkoninkje. Dit prachtige vogeltje met dat leuke staartje kan prachtig zingen, maar houdt helemaal niet van de kou en zeker niet van sneeuw. Je zou toch anders verwachten bij zo'n mooie naam. Toch moet die naam winterkoninkje ergens vandaan komen.
De Jong heeft een paar mogelijke verklaringen voor de naam winterkoninkje.....
Foto: Rudmer Zwerver.
Het winterkoninkje is overigens niet het enige vogeltje dat slecht tegen kou en vorst kan. Neem nou de populaire ijsvogel: zelfs dit prachtige blauwe vogeltje kan niet tegen vorst. De ijsvogel heeft het dus moeilijk in deze periode van ijs op de sloten.
De Jong weet waarom dat zo is
Foto: Mark Zekhuis
Het winterkoninkje en de ijsvogel zijn twee voorbeelden van vogels waarmee het goed gaat. Ze nemen in aantallen toe.
De huismus is wat minder gelukkig. Het is nog steeds de meest getelde vogel tijdens de jaarlijkse tuinvogeltelling, maar de aantallen lopen de laatste jaren terug door woningisolatie en minder insecten. Daarom hebben SOVON Vogelonderzoek in Nijmegen en de Vogelbescherming dit jaar 2024 uitgeroepen tot Jaar van de Huismus. Een goede keus volgens Albert de Jong van SOVON uit Nijmegen.
Foto: Jan van der Straaten.
Wil je ook de huismus helpen? Kijk op deze website en verzamel zo informatie over de huismus in jouw omgeving.