Gelderland

Nyls moet 1 seconde sneller zwemmen voor een olympische medaille: 'Gaat hij dat halen?'

Linda en Nyls.
Linda en Nyls. © Omroep Gelderland
EINDHOVEN - Altijd al willen weten wat een olympische sporter er allemaal voor moet doen en laten om de top te bereiken? In de serie 'Linda breekt UIT! gaat olympisch' volg ik (Linda Geerdink) acht Gelderse topsporters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Parijs.
Deze week spring ik in het diepe met zwemmer Nyls Korstanje uit Nijmegen. Hij doet in Parijs mee aan de 100 meter vlinderslag en de 4 x 100 meter gemengde estafette.
Ik ontmoet hem in Eindhoven bij het Zwemstadion Pieter van den Hoogenband waar hij veel traint als hij in Nederland is. Het is bijzonder dat we Nyls treffen want het grootste deel van zijn tijd brengt hij in Amerika door.

Verhuisd naar Amerika

Nyls is wel een schoolvoorbeeld van alles overhebben voor je sport. Op zijn 19e is hij naar Amerika verhuisd, omdat daar sport veel makkelijker te combineren valt met studie. Er wordt daar veel ruimte gegeven om beide kanten te ontwikkelen.
Dat is in Nederland toch een stuk moeilijker. Bovendien is daar het niveau hoger en vooral competitiever, omdat er veel in teamverband wordt gezwommen.
Nyls zwemt daar sinds 2018 bij North Carolina State University, bijgenaamd de Wolfpack. Zijn kamer hangt er vol mee, zelfs zijn kleding draagt hij graag in de kleuren van de Wolfpack. Ik wijs hem erop dat die kleuren snel plaats moeten maken voor oranje met de Spelen in aantocht. Nyls lacht, maar ik hoef hem daar niet op te wijzen, want als iemand gefocust is op zijn doel, dan is Nyls het wel.
Nyls Korstanje in actie op de 100 meter vlinderslag tijdens het WK Zwemmen in Japan, in juli.
Nyls Korstanje in actie op de 100 meter vlinderslag tijdens het WK Zwemmen in Japan, in juli. © ANP
Op het laatste WK zwom hij de 100 meter vlinderslag onder de 51 seconden. De winnaar zat minder dan een seconde van hem af.

Eén seconde

Eén seconde? Dat moet toch te doen zijn, zeg ik, als ik naast hem lig in het zwembad. "Zo makkelijk is het niet", zegt Nyls. "Hoe sneller je wordt, hoe lastiger het is om aan die laatste seconde snelheid te werken. Het zit 'm in details."
En laten ze nou in Eindhoven de nieuwste techniek hebben om aan deze kleine verschillen te werken. Zo hangen er in het zwembad overal camera's dus kun je bijvoorbeeld zien hoe snel je bent bij de start.
Coach Patrick Pearson laat mij de beelden zien van Nyls als hij van het startblok duikt. Dat kan sneller, roept Patrick. Hij laat hem de weerstand (luchtbellen en spetters) zien die hij in het water veroorzaakt en alsof het de normaalste zaak van de wereld is, past Nyls zijn start meteen aan.

Wedstrijdje?

Als deze sport zo goed te coachen is, wil ik het ook wel eens proberen. Ik daag Nyls uit voor een challenge. Voor ik het weet, sta ik op het startblok en blaast de trainer op zijn fluit.
Wil je weten hoe dit afloopt of zien hoe deze Gelderse topper er alles aan doet om een medaille te halen op de Olympische Spelen in Parijs? Bekijk dan hier de nieuwste aflevering van Linda breekt UIT! gaat olympisch.