Gelderland

Extreem pittig eten is een trend, maar is het gevaarlijk?

Extreem hete chips in de supermarkt.
Extreem hete chips in de supermarkt. © ANP
ARNHEM - "Pittig eten is pijn lijden", dat zegt voedingsdeskundige Ellen Kampman van de universiteit in Wageningen (WUR). Steeds vaker duikt extreem pittig eten op in Nederland via trends en uitdagingen op sociale media, zogeheten challenges. Maar ook in de snoepwinkel is hete chips te vinden. Zitten daar risico's aan? De expert legt uit.
'Pijn lijden' dus. Hoe zit dat? "Heel pittig eten doet pijn", vertelt Kampman. "Er zijn chips die je niet eens met je blote handen aan kunt raken, daar bestaan speciale handschoentjes voor. Als je dat eet is het pijnlijk."

Waarom en hoe?

"Dat heeft te maken met de rode pepers in de chips", vervolgt de deskundige. "Dat is een heel speciaal soort. Die pepers bevatten capsaïcine. Dat is het stofje in de pepers die zorgt voor het pittige effect. Capsaïcine wordt niet opgepikt door de smaakpapillen. Maar wel door je pijnreceptoren. Die zenden een signaal naar je hersenen dat zeg: 'je mond staat in brand'. En niet alleen je mond, maar het hele lijf."
"Dat lijf gaat dan proberen af te koelen. Hierdoor ga je zweten en krijg je een rood hoofd. Het stofje zakt vervolgens naar je maag en darmen. Daar heeft het effect op je slijmvliezen, zenuwcellen en de spiercellen in je darmen. Dat zorgt er voor dat er extra vocht uit het lichaam onttrokken wordt. Dat kan weer zorgen voor klachten als diarree, buikpijn en hoofdpijn."

Risico's door extreem pittig eten?

Is dat dan gevaarlijk? "Extreem hete chips of andere extreme gerechten kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met maag- en darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn. Maar 'gewoon' pittig eten is niet gevaarlijk. Pepers bevatten ook vitaminen en mineralen. Die hebben weer een gunstig effect op je stofwisseling en je cholesterol. Alleen het extreem hete eten kun je misschien beter niet doen."
Maar wat als je toch extreem pittig eet en de 'vlammen uit de mond slaan'? Wat moet je dan doen? "In ieder geval niet veel drinken", legt Kampman uit. "Dat helpt helemaal niet. Het verspreidt het juist. Een hapje rijst wordt aangeraden. Dat doen ze ook in landen met een pittige eetcultuur, die nemen er vaak rijst bij. Of een stukje brood. Eigenlijk alles dat een beetje neutraliseert. Zuivel kan ook een beetje blussen. Dus yoghurt en melk helpen ook."
Heeft veel pittig eten gevolgen voor je smaakbeleving? "Dat lijkt misschien zo. Want ook pittig eten went. En als je het veel eet, proef je het niet meer. Je darmen en hersenen reageren er ook niet meer op. Dan heb je er steeds meer van nodig om toch diezelfde sensatie te houden. En of pittig eten ervoor zorgt dat je de rest niet meer proeft, dat weten we niet. Dat is niet onderzocht."

TikTok-challenge

Extreem pittig eten wordt vaak geïmporteerd en online verkocht. Is het wel veilig om te eten? "Normaliter worden al onze producten uit het buitenland nauwgezet gecontroleerd door de warenautoriteit. Bij shoppen via internet lukt dat niet altijd. Dus met kinderen zou ik zeker oppassen. Vooral als het om de combinatie van TikTok-challenges en onbekende verpakkingen uit het buitenland gaat."
Heeft Kampman zelf nog een favoriete pittige chips? "Nee, ik vind naturel en paprika vooral heerlijk."