Gelderland

Geen controle meer op plasticheffing, gaat alle friet weer in een plastic bakje?

Vanaf januari wordt niet meer gecontroleerd of de plastic bakjes gratis mee worden gegeven
Vanaf januari wordt niet meer gecontroleerd of de plastic bakjes gratis mee worden gegeven © ANP
De verplichte extra kosten bij plastic wegwerpbekers- en bakjes zijn voorlopig van de baan. Vanaf januari controleert de inspectie niet meer of winkeliers extra geld vragen voor wegwerpproducten van plastic. Wat betekent dat voor Gelderse snackbarhouders?
De heffing wordt niet volledig afgeschaft. Er wordt alleen tijdelijk niet op gehandhaafd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het betekent dat winkeliers, snackbarhouders en restauranteigenaars zelf kunnen beslissen of ze extra geld vragen voor je plastic beker of bakje.
Sinds 1 juli moeten consumenten betalen voor wegwerpplastic. Elke dag gooien we in Nederland namelijk 19 miljoen wegwerpbekers en - bakjes weg die plastic bevatten.
De nieuwe regelgeving kon op veel kritiek rekenen. Zo is naleving lastig te controleren en is er geen minimumbedrag afgesproken, waardoor sommige cafetaria's maar 1 cent aan toeslag rekenen. Ook zorgt de heffing er niet voor dat mensen massaal met eigen herbruikbare bakjes naar de snackbar gaan.

Papier of suikerriet

Sommige snackbaruitbaters stapten afgelopen zomer over op duurdere - en duurzamere - alternatieven maar wilden die kosten niet doorberekenen aan de consument. Dat zorgde dus voor extra kosten voor de snackbarhouders.
Cafetaria De Poort in Harderwijk ging over op duurdere kartonnen bakjes. Toch gaat de cafetaria in januari niet meer terug naar de oude, vertrouwde plastic verpakkingen. "Je raakt eraan gewend en klanten willen toch graag duurzamere producten", aldus een medewerker.
Bij cafetaria Rozengaarde in Doetinchem vonden ze de regel "belachelijk", maar toch weten ze nog niet of ze vanaf januari de kans aangrijpen om weer plastic te gaan gebruiken. Kort na de invoer van de regel ging de zaak over op rietsuikerbakjes.
De Inspectie Leefomgeving en Transport wijst er in een reactie op dat een aantal regels wel blijft gelden, zoals het aanbieden van een herbruikbaar alternatief of bring your own bij afhaal en bezorging. "De ILT zal dat dus ook blijven handhaven."
Cafetaria De Fijnproever in Tiel zei afgelopen oktober nog tegen Omroep Gelderland: "Die hele regel zorgt voor niets anders dan ellende en gedoe. We gaan liever terug naar de plastic bakjes. Laten we hopen dat dat snel kan." Het is niet duidelijk of de cafetaria over twee weken inderdaad weer teruggaat naar plastic wegwerpproducten.