Arnhem en omstreken

Dirk schreef over 'saaie' Veluwe en nu woont hij er

ARNHEM - Dirk Hilbers is ecoloog en schrijver. Na zijn afstuderen ging hij boeken schrijven over de natuur. En dan moet je niet in Nederland zijn, dacht hij. Dirk reist heel Europa door van Lapland, via Polen, naar de Spaanse Pyreneeën. Tot hij gevraagd wordt om een boek te schrijven over de Veluwe. Het wordt genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs,
"Saai", vond Dirk Hilbers de Veluwe aanvankelijk. Alles is aangeharkt, overal weilanden en bijna geen bloemen. Maar voor zijn boek Veluwe de Natuurgids, moest hij eraan geloven. En hij pakte het net zo aan als alle andere boeken die hij schreef over natuurgebieden. 'Ik wil het gebied in gaan, alsof ik naar Afrika ga om de natuur te bekijken​'. En tot zijn grote verbazing bleek de Veluwe verassend mooi en afwisselend te zijn. Zo mooi, dat hij er zelfs naartoe verhuisde.

Mensgemaakte natuur is ook natuur

In Nederland zijn veel natuurgebieden aangelegd. En als je die niet beheert, dan verdwijnen ze ook nog. Dat is bijvoorbeeld met heide het geval. Zonder beheer verandert het in een bos. Dat is toch geen natuur te noemen, want echte natuur is zonder ingrijpen van de mens ontstaan en reguleert zichzelf, zeggen sommigen. Daar is Dirk Hilbers het totaal mee oneens. Mensgemaakte natuur is ook natuur en niet een mindere vorm van natuur. Het is ook niet zo dat de mens per definitie schade doet aan de natuur.
De sleutel van de samenwerking van mens en natuur is tijd. Soorten hebben tijd nodig om op elkaar in te spelen, om aan elkaar te wennen. En als ze die tijd krijgen, dan zie je ook dat dat successen oplevert, vindt Hilbers.

Het mooiste plekje van de Koningsweg

Presentator van Van Bunker Naar Buitenhuis, Patrick Nederkoorn liep met Dirk Hilbers over de Buitenplaats Koningsweg. Dit oude militaire terrein ligt tegen de Veluwe aan en is een goed voorbeeld van een door mensen aangelegd terrein, waar toch stukken natuur in zitten.
Volgens Dirk is de oude stormbaan daar een goed voorbeeld van. Op het eerste gezicht is de baan bijna onzichtbaar geworden onder struiken, bomen en gras, maar als je beter kijkt zie je de kuilen en bulten nog liggen. Waar vroeger de militairen doorheen moesten tijgeren, vind je nu sporen van allerlei dieren die er holen graven, het is een ideale plek voor vlinders en herten en reeën kunnen er heerlijk grazen.
Dit is het mooiste plekje van de Buitenplaats, vindt Dirk. En hij kan het weten, want hij reisde eerst de halve wereld af om erachter te komen dat de Veluwe ook heel mooi is.
Van Bunker naar Buitenhuis