Noord-Veluwe

Provincie trekt portemonnee na wolf-aanvallen in Elburg

Het aanschaffen van een kuddebeschermingshond is een wolfwerende maatregel.
Het aanschaffen van een kuddebeschermingshond is een wolfwerende maatregel. © ANP
ELBURG - De provincie Gelderland opent een tijdelijke subsidiepot om schapen- en geitenhouders in Elburg te helpen hun dieren te beschermen tegen wolven. Wie wolfwerende maatregelen wil nemen, kan tot 28 december subsidie aanvragen bij de provincie.
De zogeheten calamiteitenregeling is donderdag officieel gemaakt. De provincie kiest ervoor de regeling in te stellen, nadat er in een paar dagen tijd meerdere aanvallen zijn geweest op dieren in de gemeente Elburg.

Vier keer in twee dagen

Woensdag was het één keer raak in Doornspijk, donderdag ging het om twee aanvallen in diezelfde plaats en nog een aanval op 't Harde. Of het alle keren om een aanval van een wolf ging is niet zeker, maar de provincie zegt dat 'er sprake is van een situatie waarin dat niet is uit te sluiten'.
Elburg valt officieel buiten het gebied dat de provincie Gelderland eerder aanwees als als wolvengebied op de Veluwe. Dat betekent dat dierenhouders daar geen gebruik kunnen maken van wolfwerende subsidies van de provincie. Met het openen van de calamiteitenregeling kunnen zij dat nu alsnog doen.

Welke maatregelen?

Maatregelen die veehouders kunnen nemen zijn het plaatsen van wolfwerende rasters, het 's nachts op stal zetten van de dieren, de aanschaf van kuddebeschermingshonden of het investeren in fladderlinten. Die laatste optie werkt overigens slechts tijdelijk. BIJ12 noemt het plaatsen van wolfwerende rasters 'een zeer effectieve manier' om wolven tegen te houden.

Wanneer aanvragen?

Dierenhouders kunnen met onmiddellijke ingang aankloppen bij de provincie om subsidie te ontvangen voor wolfwerende maatregelen. De subsidie loopt tijdelijk en moet binnen twee weken na de meest recente aanval worden aangevraagd.
Mogelijk komen ook andere gemeenten dan Elburg in aanmerking voor de calamiteitenregeling. Dat hangt af van waar de wolf in de regio nog meer actief wordt.