Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

'Wietproef in juni van start in Arnhem'

Coffeeshops in tien gemeenten kunnen hun wiet straks inkopen bij legale telers.
Coffeeshops in tien gemeenten kunnen hun wiet straks inkopen bij legale telers. © ANP
ARNHEM - Een groot wietexperiment is vrijdag officieel van start gegaan. Coffeeshops in Brabant krijgen als proef wiet van legale telers. Ook in Gelderland gaat geëxperimenteerd worden, in Nijmegen en Arnhem.
Arnhem verwacht in juni 2024 te kunnen starten, zegt een woordvoerder. Nijmegen noemt geen concrete datum en zegt alleen 'in de loop van komend jaar'.
In Tilburg en Breda begint deze vrijdag de aanloopfase van het wietexperiment. Het is min of meer de 'proef van de proef' om de kinderziektes eruit te halen voordat het experiment landelijk van start gaat. Tien gemeenten door het land doen hieraan mee, waaronder Arnhem en Nijmegen. Breda heeft dus de primeur.

Gesloten wietketen

De verkoop van wiet is legaal, maar de wet staat niet toe dat coffeeshops wiet inkopen bij kwekers. De coffeeshophouders kopen hun voorraad dus in bij illegale wietkwekers. Veel gemeenten vinden dat een vreemde en onwenselijke situatie en zo denkt ook de Tweede Kamer erover.
Het kabinet besloot in 2017 te experimenteren met een 'gesloten wietketen' waarbij de productie, distributie en verkoop van wiet streng gecontroleerd wordt. Zo worden drugscriminelen buitenspel gezet, is de gedachte achter het plan.

Kauwgomballen

De burgemeesters van Arnhem en Nijmegen waren destijds blij met de wietproef. "Het moet de achterdeurproblematiek aanpakken en volksgezondheid verbeteren", stelde Ahmed Marcouch. Zijn Nijmeegse collega Hubert Bruls keek er ook met een kritisch oog naar. "Het merendeel van de cannabis die in Nederland wordt geproduceerd, gaat namelijk naar het buitenland. Het buitenland doet niet mee, dus er is geen enkele reden waarom die criminelen nu kauwgomballen gaan telen."

Kweek in Bemmel

Een kweker in Bemmel is één van de leveranciers die legale cannabis mag kweken. Het bedrijf verwacht in mei te kunnen gaan leveren aan coffeeshops in Arnhem, Nijmegen en mogelijk ook andere steden die deelnemen aan aan het experiment. De cannabisproducent in Lingewaard is in staat tot 15 ton wiet per jaar te kweken.