Rijk van Nijmegen

Minderjarige verdachten van dodelijke steekpartij Casper vrijgesproken

Nijmegenaar Casper Verheijen (29) werd 18 januari 2022 doodgestoken.
Nijmegenaar Casper Verheijen (29) werd 18 januari 2022 doodgestoken. © Familie
NIJMEGEN - De drie minderjarige verdachten van de steekpartij waarbij Casper Verheijen (29) om het leven kwam, krijgen opnieuw geen straf opgelegd. Dat is vandaag in hoger beroep beslist. Volgens de rechters handelden de verdachten uit noodweer.
Eerder dit jaar kwam het bij de rechtbank ook al tot die conclusie. Alle drie de jongens werden verdacht van openlijk geweld in vereniging. Daarnaast werd de hoofdverdachte, ten tijde van het incident 15 jaar, doodslag ten laste gelegd. Hij heeft Casper tijdens een vechtpartij in Amsterdam drie keer gestoken, waardoor de 29-jarige om het leven kwam.
Voor de ouders van Casper Verheijen is de uitspraak opnieuw een grote teleurstelling. "We waren erbij vandaag. Maar toen we hoorden dat ze alle drie geen straf krijgen, zijn we meteen opgestapt", zegt zijn vader Rik Verheijen.
Net als toen eiste het Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen de 16-jarige hoofdverdachte 360 dagen jeugddetentie, waarvan 60 voorwaardelijk. Tegen de andere twee verdachten werd een taakstraf en voorwaardelijke jeugddetentie geëist.

Vechtpartij

Het hof neemt het oordeel van de rechtbank niet helemaal over. Zo oordeelt zij namelijk wel dat de drie verdachten inderdaad openlijk geweld hebben gepleegd, en dat de hoofdverdachte het slachtoffer van het leven beroofde met een mes. Toch hebben de rechters besloten geen straf op te leggen, omdat "een aantal handelingen van het slachtoffer als aanvallend en escalerend moet worden gezien."
Dat is voor de vader van Casper moeilijk te verkroppen. "We stonden aan de kant van het OM en hadden gehoopt dat het nu de andere kant op zou gaan."
Casper werd 18 januari 2022 op klaarlichte dag bij een coffeeshop in Amsterdam doodgestoken door de hoofdverdachte. Zelf zou hij eerder een kopstootbeweging richting de jongens hebben gemaakt, waarmee de vechtpartij begon. Hierna zou hij ook zijn twee collega's om hulp hebben gevraagd, één van de verdachten hebben vastgehouden, en met zijn collega's tegen het hoofd van de hoofdverdachte hebben aangeschopt.
Het hof heeft ook rekening gehouden met het feit dat het slachtoffer een stuk ouder was dan de verdachten, een indrukwekkend postuur had en dat zijn collega's geoefende vechtsporters waren. Al met al was het, volgens het hof, voor de verdachte een "zeer bedreigende situatie." Toen het slachtoffer eenmaal op hem zat en hem op zijn hoofd sloeg, heeft de verdachte het mes getrokken.

Openbaar Ministerie

Of het Openbaar Ministerie zich neerlegt bij de uitspraak is nog niet bekend. Zij laten weten zich eerst over het arrest te buigen en daarna te beslissen "of daar voldoende aanknopingspunten voor een succesvolle cassatie in zitten."