Rivierengebied

'Met de feestdagen zou niemand alleen moeten zijn'

De kerstlunch van Stichting Welzijn Rivierstroom valt in de smaak.
De kerstlunch van Stichting Welzijn Rivierstroom valt in de smaak. © Omroep Gelderland
LIENDEN - “Ik zit al ieder weekend alleen, af en toe komen de muren echt op je af”, vertelt de 82-jarige Barta Nout-Boon uit Beusichem. Ruim negen jaar geleden overleed haar man. Normaal gesproken zou ze de kerstdagen grotendeels alleen doorbrengen zonder familie, vrienden en gezelligheid. Maar op tweede kerstdag was ze alsnog onder de mensen dankzij een kerstlunch van stichting Welzijn Rivierstroom.
"Er wordt van alles georganiseerd voorafgaand en na kerstmis, maar eigenlijk veel te weinig met kerstmis", aldus Sandra van Rijkom, directeur van Welzijn Rivierstroom. "Onze organisatie wil symbool staan voor verbondenheid met elkaar. Met de feestdagen zou niemand alleen moeten zijn. Dat was voor ons aanleiding om een kerstlunch op te tuigen in Lienden."

Contact leggen

Met dank aan een subsidie van de gemeente Buren en de sponsering van een lokale supermarkt konden ruim twintig mensen genieten van een gratis kerstlunch. "Met ons initiatief willen we een warme en gastvrije omgeving creëren, waarin mensen zich thuis voelen en met anderen contact kunnen leggen", aldus Van Rijkom.
De lunch en het samenzijn vallen behoorlijk in de smaak. "Als dit niet zou zijn georganiseerd dan had ik alleen thuis gezeten en een beetje tv gekeken", vertelt Jaap Gonlag uit Lienden. "Mijn vrouw is overleden en ik ben nu aangewezen op anderen die mij uitnodigen."
Met enigszins vochtige ogen vertelt Barta dat de kerstlunch haar ook goed doet. “Dit breekt het alleen-zijn. Je bent er even uit, dus de dag is zo om. Deze kerstlunch is zo belangrijk.”
De kerstlunch brengt alleenstaanden samen
Volgens Van Rijkom is er een grote kans dat er volgend jaar weer een kerstlunch wordt georganiseerd. "We horen alleen maar positieve geluiden. Je ziet dat de mensen genieten. En juist daar genieten wij weer ontzettend van."