Rijk van Nijmegen

Zusjes (14) lastiggevallen door asielzoekers, COA en politie extra alert

Het hotel waar de jongeren tijdelijk verblijven
Het hotel waar de jongeren tijdelijk verblijven © Google Maps
BERG EN DAL - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de politie gaan jonge asielzoekers in Berg en Dal extra in de gaten houden. Aanleiding is een incident begin deze week, waarbij twee jonge meisjes werden lastiggevallen.
Een meisje van 14 voelde zich onderweg naar school omsingeld door een groep van ongeveer vijftien jongens. Ze riepen dingen in een taal die ze niet verstond, maar concludeerde wel dat het overduidelijk over haar ging. Ze voelde zich zo bedreigd dat ze niet verder durfde te fietsen en rechtsomkeert naar huis is gegaan. Daar kwam ze huilend binnen.
Diezelfde middag overkwam haar eveneens 14-jarige zus iets soortgelijks. Dat was voor de moeder van de meisjes reden om contact te zoeken met de manager van de locatie in de buurt waar jonge asielzoekers worden opgevangen. Ongeveer vijftig minderjarige jongens verblijven sinds afgelopen zomer tijdelijk in een hotel aan de Molenbosweg in Berg en Dal.

Afgepoeierd

Het antwoord “Hoe weet u dat die jongens bij ons vandaan komen?” viel niet goed bij zowel de moeder als de vader van de meisjes. Ze voelden zich afgepoeierd. Daarop heeft de vader een brief aan de locatiemanager geschreven.
“Mijn conclusie hierbij is dat het lastigvallen van voorbijfietsende meiden toeneemt, zowel in frequentie als in heftigheid, en ook door een groep die in aantal toeneemt.” De vader maakt zich zorgen dat er meer meisjes worden lastiggevallen.
“Ik kan het niet rijmen met de zalvende woorden die op informatieavonden worden gesproken als zouden alle klachten serieus genomen worden, er bewaking zou zijn die ingrijpt als er iets voorvalt en er geen overlast zou zijn omdat de bewoners overdag toch naar school gaan. Bij het voorval van vandaag is precies het tegenovergestelde gebeurd.”

Excuses

De locatiemanager schreef terug dat hij zijn excuses aanbiedt voor het verloop van het telefoongesprek. “Dit heb ik niet goed gedaan.” Om dat te onderstrepen, volgde er ook nog een bos bloemen.
“Wij gaan ervan uit dat onze jongeren op een ‘goede’ manier naar school gaan, want als ze bij u langskomen, zijn ze op weg naar school of komen weer terug uit school.” De locatiemanager benadrukt dat ze hun best doen de jongeren te begeleiden in hun weg naar volwassenheid. “En soms gaat dat niet goed - zoals nu - wanneer zij uw dochters lastigvallen. Ik begrijp dat u hiervan bent geschrokken en wij vinden dat heel erg.”
“Het is iets wat wij niet willen en ook niet tolereren”, gaat hij verder. De locatiemanager geeft aan dat het lastig om te bepalen welke jongeren de meisjes hebben lastiggevallen. “Maar wij gaan alle jongeren hierop aanspreken.”

Extra toezicht

Woordvoerder Jan Scholten van het COA bevestigt dat alle jongeren inmiddels op het gebeurde zijn aangesproken. “Medewerkers vanuit het COA zullen ook wat frequenter meelopen met de jongeren en ook wat meer toezicht houden op de openbare weg, om te kijken wat er zoal gebeurt. Ook op weg naar school. Welke routes ze nemen en wat daar gebeurt onderweg.”
Ook de wijkagent heeft inmiddels contact gezocht met de geschrokken familie, met de mededeling dat ook hij een extra oogje in het zeil zal houden. De 14-jarige meisjes hebben inmiddels besloten hun fietsroute naar school wat aan te passen.
De woordvoerder van het COA voegt daar nog aan toe dat de opvangorganisatie over het algemeen weinig klachten ontvangt vanuit Berg en Dal. “Dit is natuurlijk uitermate vervelend. Als mensen overlast ervaren, moeten ze dat ook vooral blijven melden.”
De betrokken familie wil om privacyredenen niet met naam genoemd worden.