Noord-Veluwe

Onderzoek Berends gaat langer duren: pas in juni afgerond

John Berends in de Statenvergadering.
John Berends in de Statenvergadering. © Omroep Gelderland/Jasper Lindner
Het onderzoek naar het gedrag van de commissaris van de Koning, John Berends is pas in juni afgerond. Dat staat in een brief aan de Gelderse politiek.
Dat is maanden langer dan de bedoeling was, drie Statenleden die een commissie vormen hoopten dat het onderzoek in februari was afgerond, maar die deadline was niet keihard. "Kwaliteit staat boven tijdsdruk", stelde Mark Smits toen.
Er kwam ook een kink in de kabel, veel onderzoeksbureaus stonden aanvankelijk niet te springen om het onderzoek uit te voeren. Vorige week maakt de provincie bekend dat KPMG het onderzoek gaat uitvoeren. Het onderzoeksbureau denkt het rapport in juni af te hebben.
Daarna volgt er een extra vergadering met de Gelderse politiek. De cruciale vraag die dan beantwoord moet worden: heeft Berends zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag en heeft hij daarmee een integriteitscode geschonden.

Functie neergelegd tot einde onderzoek

Berends werd na de zomer in De Gelderlander beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, hijzelf ontkent dat en heeft zijn functie neergelegd in afwachting van de uitkomst van het onderzoek.
In de komende maanden praat KPMG met Berends en andere personen die een 'goed beeld kunnen schetsen van de ontstane situatie.' Daarna wil het onderzoeksbureau in gesprek met 'mensen die een gesprek willen'.
Daarna moet het rapport nog worden geschreven en krijgen de betrokkenen nog ruimte voor wederhoor. Dat het onderzoek langer gaat duren, betekent dus ook dat Berends langer buiten functie is. Tot die tijd wordt hij vervangen door Henri Lenferink.