Rijk van Nijmegen

Geen extra maatregelen bij Serious Request ondanks verhoogde terreurdreiging

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en 3FM-dj Barend van Deelen bij de bekendmaking in juni.
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en 3FM-dj Barend van Deelen bij de bekendmaking in juni. © ANP
NIJMEGEN - Het dreigingsniveau in Nederland werd deze week opgeschaald naar niveau 4, het op één na hoogste niveau. Toch treft de gemeente Nijmegen op dit moment geen extra veiligheidsmaatregelen rondom Serious Request, de geldinzamelingsactie in het Glazen Huis van 3FM.
Dinsdag maakte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bekend het dreigingsniveau te verhogen van 3 naar 4, het op één na hoogste niveau. De belangrijkste reden daarvoor is het conflict dat speelt in Israël en Gaza en aanslagen in buurlanden van Nederland.

Kans op aanslag 'reëel'

Een verhoging van niveau 3 naar niveau 4 betekent concreet dat de kans op een aanslag in Nederland als 'reëel' wordt gezien. Op plekken waar grote groepen mensen bijeenkomen worden in zo'n situatie vaak extra veiligheidsmaatregelen getroffen.
Zo scherpte de gemeente Valkenburg de beveiliging aan rond de kerstmarkten. Ook riep de burgemeester van Valkenburg bezoekers op drukte te mijden en doordeweeks naar zijn stad te komen in plaats van in het weekend. De gemeente Maastricht deed hetzelfde in aanloop naar het evenement Magisch Maastricht en Amsterdam nam extra maatregelen voor Winterparadijs in de RAI.

'Scherp op signalen'

Toch neemt Nijmegen geen extra voorzorgsmaatregelen voor Serious Request, dat aanstaande zondag van start gaat op de Grote Markt en acht dagen duurt. In de regel trekt de komst van het Glazen Huis, waarin de dj's verblijven, veel publiek. Nijmegen ziet echter geen aanleiding om de beveiliging aan te scherpen.
"Wij zijn, zoals altijd, samen met organisatoren en politie scherp op de veiligheid van evenementen en op signalen, en treffen op basis daarvan maatregelen indien nodig", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Op dit moment zijn er geen andere maatregelen genomen."

Koper gestolen

Helemaal geen extra maatregelen? Toch wel. De zender zet zelf extra beveiliging in. In de nacht van woensdag op donderdag werd koper gestolen van uitzendkabels die 3FM al heeft laten trekken op verschillende plekken in de stad. Die kabels moeten nu worden vervangen in aanloop naar de kick-off van Serious Request op zondag. Om verdere diefstal van koper te voorkomen treft de zender zelf maatregelen.