Stedendriehoek

Tomas (11) heeft een ernstige spierziekte en kan daardoor steeds minder

Ook Tomas doet mee aan de grote statiegeldactie van Omroep Gelderland
Ook Tomas doet mee aan de grote statiegeldactie van Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
APELDOORN - De 11-jarige Tomas heeft ALS type 2. Deze spierziekte is progressief, waardoor hij elke dag een stukje moet inleveren. Dat houdt hem niet tegen om statiegeldflessen en blikjes in te zamelen voor stichting Opkikker tijdens de grote statiegeldactie van Omroep Gelderland.
De keuken van Het Kroonpad in Apeldoorn staat vol met immens grote zakken vol lege flessen en blikjes. De basisschool voor speciaal onderwijs zet zich vol passie in voor het goede doel. Veel leerlingen hebben dan ook in het verleden een opkikkerdag ontvangen. Eén van deze leerlingen is Tomas Rijns. Samen met zijn ouders kreeg hij zo’n twee jaar geleden zijn opkikkerdag.

Het leven van gezinnen met een ziek kind staat vaak in het teken van ziekenhuisbezoeken, onderzoeken en spannende uitslagen. Die spanning heeft invloed op het hele gezin. Stichting Opkikker zorgt er al jaren voor dat zulke gezinnen een 'opkikkerdag' krijgen.

"Ik mocht een uil aaien met oranje ogen", vertelt Tomas aan zijn klasgenootjes. Hoewel spreken door zijn spierziekte niet meer gaat kan hij zich nog wel verwoorden met zijn spraakcomputer. Langzaam gaat zijn vinger naar een ander tekstvak op zijn tablet. Wanneer hij het aanraakt vervolgt de computerstem zijn verhaal. "Ik heb gezwommen in het golfslagbad en de stroomversnelling." Een glimlach verschijnt op Tomas' gezicht.
Tomas voor de klas
Tomas voor de klas © Omroep Gelderland

Toekomst is onzeker

Lang werd er gedacht dat Tomas spastisch was, maar zijn situatie verslechterde steeds meer. Na vele onderzoeken blijkt hij de progressieve ziekte ALS type 2 te hebben. Een zeldzame aandoening die lijkt op de wat bekendere spierziekte ALS, maar wat vaak eerder - in de kindertijd - tot uiting komt.
Zo kon Tomas eerst nog fietsen, maar zit hij nu in een rolstoel. En zo kon hij een paar weken geleden nog moeizaam zeggen dat hij een broodje wilde en nu kan dat niet meer. Hoe zijn toekomst eruitziet is dan ook onzeker.

Statiegeldactie

Stichting Opkikker organiseert voor gezinnen met een langdurig ziek kind Opkikkerdagen. Met als belangrijkste doel: kinderen en hun familie een dag hun zorgen laten vergeten. Maar ook daarna blijft de stichting verbonden met de gezinnen. Ieder jaar worden er meerdere dagen georganiseerd waar ambassadeurs (zo worden de kinderen die een Opkikkerdag hebben gekregen genoemd) worden verwend en ontzorgd.
Een goed doel wat erg belangrijk kan zijn in het leven van zieke kinderen en hun gezin. Maar hier is geld voor nodig en daarom gaat Omroep Gelderland tot en met kerst statiegeld inzamelen voor Stichting Opkikker. Daar hebben we jou bij nodig! Verzamel mee, want elk flesje of blikje draagt bij aan het creëren van kostbare momenten voor gezinnen met een ziek kind.

Kijk voor meer informatie op deze speciale pagina, waar je zelf een inzamelactie kunt aanmelden, kunt doneren, en ook kunt zien waar je je statiegeldflessen en -blikjes kunt doneren.

Vanaf maandag kun je ook meekijken naar hoe Gelderland in actie komt. Iedere dag vanaf 17.15 uur is Kerst vier je Samen: De Grote Statiegeldactie te zien op TV Gelderland.