Noord-Veluwe

Ceremonie voor nieuwe Nederlanders: 'Ik vind het echt bijzonder'

In Nunspeet vierden nieuwe Nederlanders Naturalisatiedag
In Nunspeet vierden nieuwe Nederlanders Naturalisatiedag © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Ook Nunspeet heeft er weer nieuwe Nederlanders bij. Vrijdag 15 december is het Naturalisatiedag. Op deze dag wordt een naturalisatieceremonie gehouden voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. In Nunspeet werd de ceremonie op woensdagavond al gevierd.
"Wij nodigen iedereen uit die het afgelopen jaar het koninklijk besluit heeft ontvangen om dat vandaag samen te vieren", vertelt Céline Blom de burgemeester van Nunspeet. Drie Nunspeeters leggen vandaag nog een eed of belofte af, de rest heeft dat eerder in het jaar al gedaan en viert het nu dus nogmaals. "Het is belangrijk dat ze elkaar vinden maar ook dat ze ons en de weg naar het gemeentehuis kunnen vinden", aldus Blom. Zo wil de gemeente de nieuwe Nederlanders stimuleren om bijvoorbeeld te gaan stemmen.
Één van de personen die het Nederlands staatsburgerschap kreeg was de 32-jarige Cecilia Brouwvoet. Cecilia komt oorspronkelijk uit Chili en woont inmiddels al acht jaar in Nederland. "Ik wist eigenlijk altijd al dat ik naar het buitenland wilde gaan en ben erg blij dat ik in Nederland terecht ben gekomen. Ik denk dat ik hier goed pas", vertelt ze.

Rare gewoonte

De inburgering verliep goed voor Brouwvoet: "Ik ben over het algemeen wel goed met taal en studeer dan ook taalkunde hier in Nederland. Alleen de voorzetsels zijn soms nog wel lastig". De Nederlandse gewoonten vind Cecilia dan ook makkelijk om aan te wennen. "Maar ik vind het wel gek dat jullie iedereen feliciteren op een verjaardag en niet alleen de jarige", zegt ze lachend.
Ook Johannes voltooide afgelopen woensdag de naturalisatieceremonie en mag zich officieel Nederlands staatsburger noemen. Johannes komt uit Iran en woont nu zeven jaar in Nederland waarvan zes jaar in Nunspeet. "Ik vind het echt bijzonder. Iedereen is blij en aan het feesten", vertelt Johannes.
Hij is dan ook erg blij dat hij naar Nederland is gekomen: "Het is een prachtig land en de mensen zijn heel vriendelijk. Je moet alleen een beetje contact maken". Dat contact maken lukt Johannes wel "heel Nunspeet kent mij", roept hij. Hij is dan ook fanatiek bezig met sport en werk en liep afgelopen jaar nog een halve marathon. "Ik ben blij met een mooie gezellige avond." Cecilia en Johannes mogen nu net als alle andere Nederlanders stemmen bij de Nederlandse verkiezingen en alle openbare functies vervullen.

Toename aantal aanvragen

In totaal zijn tot 1 december bijna 48.000 mensen Nederlander geworden door naturalisatie. In 2019 waren er nog zo'n 27.000 naturalisatieverzoeken. De toename is het gevolg van het aantal migranten dat in de jaren ervoor naar Nederland is gekomen. Als zij drie of vijf jaar rechtmatig in Nederland hebben gebleven en nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen kunnen ze een naturalisatieverzoek indienen.