Noord-Veluwe / Achterhoek

Politie lost fraudezaken op met telefoon van foute pinner, maar anderen blijven toeslaan

De verdachte is bekend bij de politie, zodat hij inmiddels onherkenbaar is.
De verdachte is bekend bij de politie, zodat hij inmiddels onherkenbaar is. © politie/Plaats Delict
HARDERWIJK - De politie zoekt een pinner die slachtoffers heeft gemaakt in Breedenbroek en Harderwijk. Hij maakte meer dan 3000 euro buit. Maar pinners kunnen niet straffeloos hun gang blijven gaan. De politie kwam onlangs een fraudenetwerk op het spoor.
De man die de politie zoekt slaagde erin in Gendringen 1200 euro te halen van de bankrekening van iemand in Breedenbroek.
De rekeninghouder werd gebeld door de 'bank', maar in werkelijkheid werkte de vrouw voor een groep criminelen die door zogenoemde bankmedewerkerfraude aan heel veel geld komt.
De gezochte pinner sloeg behalve in Gendringen ook toe in Harderwijk. Na drie keer pinnen met de na fraude buitgemaakte pas stopte hij 2000 euro in zijn zakken.
Update: de verdachte is bekend bij de politie.

App met de naam Anydesk

De politie vermoedt dat de pinner in beide gevallen opereerde voor dezelfde oplichters. Die lieten hun slachtoffers tijdens het telefoongesprek een app op hun laptop of tablet installeren. Die app heet Anydesk.
"Anydesk is een app met software die een andere computer op afstand toegang geeft tot je eigen computer", legt Esmée Pellen van de politie uit in het opsporingsprogramma Plaats Delict.
"Een bank zal je nooit vragen zo'n app te installeren. Jouw echte bank kan zonder meer bij je gegevens, maar een crimineel heeft zo'n app nodig om bij je bankgegevens te komen en kan op die manier frauderen. Dus als zo'n bankmedewerker je vraagt een app als Anydesk te installeren, dan weet je meteen dat je een oplichter aan de lijn hebt." Haar advies: "Hang dan meteen op."

Netwerk ontdekt in telefoon

De politie heeft deze week meerdere bankfraudezaken opgelost, zegt Pellen. "We hebben namelijk twaalf aangiftes van bankhelpdeskfraude aan elkaar kunnen linken na de aanhouding van een verdachte uit Almere."
De telefoon van die man is onderzocht en zo kwam de politie gevallen van fraude in heel Nederland op het spoor. De politie stuitte op een groter netwerk van fraudeurs en pakte maandag en dinsdag twee mannen op, uit Kampen en Amsterdam. Die verdachten richtten zich, zegt Pellen, op alleenstaande, oudere vrouwen. "Ze hebben met hun fraude voor zeker 37.000 euro buitgemaakt."

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2023443942.