Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Kerststal met ninja's in plaats van Jezus? Je vindt ze hier

Een van de gebouwde Lego kerststallen
Een van de gebouwde Lego kerststallen © Omroep Gelderland
BERG EN DAL - Een houten stoffige traditionele kerststal lijkt passé. In plaats daarvan zie je ninja's en draken onder de boom staan in Museumpark Orientalis. Daar zijn uitzinnige kerststallen van Lego in de vitrines te zien, gemaakt door kinderen. Dat ging niet zonder slag of stoot, zoals bij Tom (11), toen zijn creatie uit z'n handen glipte. "Geeft niks, ik kan de afgebroken stukken er weer opzetten."
Een groot aantal kinderen, jong en oud, kwam afgelopen woensdag naar het museum om hun gebouwde kerststal in te leveren in het thema het Feest van Licht. Een jaarlijks terugkerend feest met als doel verschillende culturen met elkaar te verbinden, aldus Esther Horsten, programmamanager van het museum.
Eén van hen is Tom (11): "Ik bouw heel veel met Lego dus ik vond dit een leuke opdracht om te doen", vertelt hij. De kerststal thuis diende als voorbeeld, al heeft hij ook zijn eigen creativiteit kunnen gebruiken. "Op het dak zie je een kerstman, die heb ik er zelf bij verzonnen."
Lees verder na de video:
Bekijk hier de tv-reportage.
Er is volop variëteit te zien in de bouwwerken van Lego. Naast de traditionele figuren zoals Jozef, Maria en natuurlijk het kindje Jezus, zijn er ook kerststallen met draken, ninja's en andere figuren. Die mogelijkheid om creatief te zijn is dan ook wat de meeste legobouwers er zo leuk aan vinden. "Je kunt je fantasie gebruiken en zelf verzinnen wat je wilt", vertelt een van de kinderen. "Je kunt iets heel leuks maken en iets eraan toevoegen wat er nog niet zit".
De kerststal van Tom
De kerststal van Tom © Omroep Gelderland

'Doorgaan tot het ergens op lijkt'

Daan heeft ook al veel creaties van Lego gemaakt. Een kerststal stond nog niet op zijn lijstje en daarom vond hij dat een leuke uitdaging. "Het is leuk om met dat verhaal aan de gang te gaan. Je moet echt even gaan nadenken hoe je bijvoorbeeld een schaap of een os van Lego maakt", vertelt hij.
En hoe maak je dan een schaap van Lego? "Zo veel mogelijk witte blokjes gebruiken en doorgaan totdat het op een schaap lijkt", licht Daan toe. "Het is ook vooral veel proberen en doorgaan op wat werkt."
De kerststal van Daan
De kerststal van Daan © Omroep Gelderland

Bijna fataal incident

De kerststallen van Lego worden voorzichtig in de vitrine gezet, waar ze door alle museumbezoekers te bewonderen zijn. Bij Tom gaat het nog bijna mis als hij zijn kerststal laat vallen. "Geeft niets, ik kan de afgebroken stukken er zo weer opzetten", zegt hij.
Vanaf 10 januari kunnen de bouwers hun kunstwerken weer op komen halen in het museum. "Dan halen we hem weer uit elkaar en maken we er iets nieuws van", aldus Daan. Zonde vinden de bouwers dat niet: "Dat is juist het leuke van Lego. Je kan altijd weer opnieuw beginnen."
De tentoonstelling van de kerststallen is van 13 december tot 10 januari te zien in museumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting.