Gelderland

Twee branden in één nacht in Apeldoorn

APELDOORN - Apeldoorn beleefde een onrustige nacht. Op twee plekken woedde in de nacht van woensdag op donderdag een brand. Op nog geen 5 kilometer afstand van elkaar. Toeval?
Op woensdagnacht rond klokslag middernacht werd de Pelikaanlaan in Apeldoorn opgeschrikt door een harde knal. Buurtbewoners troffen in hun straat een auto die in brand stond, omringd door geparkeerde auto's aan beide zijden. Dat meldt een 112-verslaggever.

Brandstichting?

Daarop belden de buurtbewoners de brandweer die de brand wist te blussen, nog voordat de vlammen oversloegen naar de omringende auto's. De auto waar de brand woedde, is daarentegen geheel uitgebrand, weet de verslaggever.
De auto die in brand stond.
De auto die in brand stond. © Luciano de Graaf
Inmiddels is de auto omlijst met rood met witte linten. Forensisch rechercheurs doen gedurende de dag onderzoek naar de oorzaak van de brand. Omdat de brand niet alleen in de auto, maar ook eronder woedde, vermoedt de brandweer dat er sprake is van brandstichting, meldt de verslaggever. Ook de politie gaat uit van brandstichting en heeft de zaak in onderzoek.

Nog een knal

Diezelfde nacht, zo'n drie uur later, werden bewoners in dezelfde stad wederom opgeschrikt door een luide knal. Ditmaal werd geen auto maar een bedrijfspand getroffen door een brand, aldus de verslaggever. De ruiten van het pand waren gesprongen en lagen in duizenden puzzelstukjes over het trottoir verspreid. Ook hier weet de brandweer de boel te blussen, maar de schade is aanzienlijk.
De politie doet nader onderzoek naar de oorzaak van de brand en sluit brandstichting hierbij niet uit. Mogelijk is er zwaar vuurwerk tegen het pand gegooid, meldt de 112-verslaggever.
Het bedrijfspand waar de tweede brand woedde.
Het bedrijfspand waar de tweede brand woedde. © Luciano de Graaf

Toeval?

De tweede brand vond plaats op de Arnhemseweg, op minder dan 5 kilometer afstand van de eerdere autobrand. Ondanks de kleine afstand tussen beide branden, is er vermoedelijk sprake van toeval. Onderzoek naar beide incidenten door de recherche moet dit gaan uitsluiten. Voor beide branden is de politie op zoek naar mensen die beeldmateriaal hebben van beveiligingscamera's of dashcams.
Meer actueel 112-nieuws vind je in het 112-liveblog: