Gelderse Vallei

Vogels vliegen zich massaal dood tegen stroomdraden

Met een drone worden de 'fireflies' opgehangen
Met een drone worden de 'fireflies' opgehangen © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Jaarlijks vliegen misschien wel een miljoen vogels zich te pletter tegen stroomdraden. Een enorm aantal, waar Tennet enorm van geschrokken is. Daarom is de netbeheerder bij Wageningen een proef gestart met behulp van een drone.
Het gaat niet alleen om kleinere vogels, zoals spreeuwen en zangvogels, die zich doodvliegen. Maar ook om grote vogels, zoals ganzen en knobbelzwanen, weet Jac Hakkens, ecoloog bij Tennet. Daar zijn ze bij het bedrijf erg om geschrokken.

Lichtpuntje in het donker

Daarom brengen ze nu met een drone fireflies aan. Ofwel: vuurvliegjes. Zo heten de nieuwe markeringen die de stroomdraden beter zichtbaar moeten maken voor de vogels. Ze worden zo genoemd omdat de markering een flap is met vier reflectoren: een rode, een gele en twee uv-reflectoren.
Bekijk hier hoe dat ophangen in z'n werk gaat:
Met een drone wordt de nieuwe markering vastgemaakt aan de leidingen.
"Die laatste verzamelen gedurende de dag energie en die stralen ze gedurende de nacht uit. Dat betekent dat dit type markering ook goed te zien is door vogels die in het donker vliegen. Daar waren we juist naar op zoek omdat de traditionele vorm van draadmarkering die wij toepassen, in de nacht minder goed te zien is", legt hij uit.

90 procent minder slachtoffers

De kans dat de nieuwe markering succesvol is, is volgens Hakkens groot. "We zien in het buitenland dat het ongeveer 90 procent aan draadslachtoffers minder oplevert. Dat is natuurlijk wat we heel graag willen zien."
De nieuwe reflectoren worden nu getest. Hakkens: "Er zijn hier twee bliksemdraden die we allebei voorzien van markeringen, in totaal zo'n 4,5 kilometer. Dat betekent dat we zo'n 450 fireflies aan gaan brengen."

Drone heeft veel voordelen

Dat ophangen gebeurt nu voor het eerst met een drone en dat heeft veel voordelen. "Het kan ook op andere manieren, met een helikopter bijvoorbeeld, maar dat is twintig keer zo duur. En een drone is veel minder verstorend voor mens en dier."
De flappen met vier reflectoren worden aan de bliksemdraden bevestigd
De flappen met vier reflectoren worden aan de bliksemdraden bevestigd © Omroep Gelderland
Toch brengt een drone ook nadelen met zich mee. "Het is heel weersgevoelig. Als er harde wind is, zoals maandag, dan is het onmogelijk om te vliegen. Als het windstil is kunnen de dronepiloten daarentegen echt meters maken. Dan kunnen we tweehonderd van die dingen per dag ophangen. Dat betekent in ons geval dat we na een dag of twee, drie klaar kunnen zijn."