Rivierengebied

15-jarige heeft berg illegaal vuurwerk in huis liggen

Dit trof de politie aan in Buren.
Dit trof de politie aan in Buren. © Politie Culemborg en Buren / Instagram
BUREN - Politieagenten hebben in Buren bij een 15-jarige jongen thuis tientallen kilo's illegaal vuurwerk weggehaald. De politie kwam de jongen op het spoor na een melding over vuurwerkhandel en ontdekte dat de jongen inderdaad in het bezit was van een forse hoeveelheid illegaal vuurwerk.
Wanneer het vuurwerk ontdekt werd en weggehaald, is niet duidelijk. De politie laat in elk geval weten dat bij de jongen thuis 35 kilo zwaar illegaal vuurwerk is gevonden. Daartussen zaten onder meer honderden cobra's en nitraten.

Verhandeld via Snapchat

De jongen verhandelde zijn illegale vuurwerk onder meer via Snapchat, een populaire app onder jongeren. Het vuurwerk kwam terecht bij minderjarigen in Maurik, Eck & Wiel en omstreken. "Toevalligerwijs zijn dat dorpen waar veel overlast is van zwaar vuurwerk en vernielingen door middel van vuurwerk", aldus de politie.
De jongen is aangehouden voor de handel in illegaal vuurwerk. Hij mag zijn proces thuis afwachten.

Niet het eerste incident

De vondst in de gemeente Buren is bepaald niet de eerste. Eerder op de dag kwam naar buiten dat in een huis in Herwijnen onlangs een voorraad van 149 cobra's werd gevonden. En vorige week hield de politie drie personen (van wie twee minderjarig) aan in Apeldoorn en Terwolde. In het voertuig waarin zij reden vond de politie zeshonderd cobra's en in een schuur nog eens 19 kilo illegaal vuurwerk.