Achterhoek / Arnhem en omstreken

Waarom in veel kerstpakketten geen lokale producten meer zitten

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
DOETINCHEM - Heb jij je kerstpakket al gekregen? Grote kans dat er dit jaar geen of nauwelijks lokale producten in zaten. Steeds minder werkgevers kiezen namelijk nog voor een lokaal kerstpakket. De reden? Werkgevers vinden de pakketten te duur. "Men kiest sneller voor een algemener pakket."
"We zien inderdaad een terugval", zegt Rolf Winter van het bedrijf Lokaal Kerstpakket in Doetinchem. Werkgevers kunnen bij het bedrijf cadeaukaarten bestellen die werknemers online kunnen inwisselen tegen lokale producten uit hun eigen regio.
"In coronatijd hadden we echt te maken met een piek. Toen kwamen er ontzettend veel aanvragen binnen, maar inmiddels zie je dat dit toch wel weer aan het teruglopen is. Zonder te veroordelen zie je dat men toch weer sneller voor een wat algemener pakket kiest."

Groter pakket

Ook bij Kerstpakketten.com in Angeren zien ze een terugloop in het aantal lokale pakketten dat wordt verkocht. "Men kiest dit jaar vaker voor een mix. Bestond een kerstpakket voorheen volledig uit lokale producten, zijn het er dit jaar nog maar een paar", aldus medewerker Sophie Buiter.
Volgens Buiter is dit voor veel werkgevers prijstechnisch een interessantere keuze. "Lokale producten zijn over het algemeen toch wat duurder, door het aan te vullen met andere producten kan een werkgever toch een wat groter pakket geven."

Ecologische voetafdruk

Desalniettemin zijn er volgens Buiter nog steeds werkgevers die bewust voor een lokaal pakket aan blijven kloppen. "Gemeentelijke organisaties weten ons nog steeds te vinden. Je merkt dat er bij lokale instanties nog steeds wel interesse is voor de lokale producten."
Ook bij Rolf Winter blijven er nog steeds bestellingen binnenkomen. Niet zozeer omdat werkevers lokaal willen kopen, maar volgens de eigenaar van Lokaal Kerstpakket vooral omdat ze het duurzame aspect belangrijk vinden. "Ik denk dat de ecologische voetafdruk erg belangrijk is voor veel bedrijven. Bij ons is er ook de optie om je producten bij lokale winkels in de buurt op te halen en je merkt dat men daar wel warm voor loopt."
Kijk naar een reportage:
Lokaal kerstpakket minder populair