Arnhem en omstreken

Buren gaan los met kerstversiering: 'Geld moet rollen'

Janou bij haar kersthuis
Janou bij haar kersthuis © RTV Connect
ARNHEM - Je ziet het veel in Amerikaanse kerstfilms: huizen die van onder tot boven zijn versierd met kerstfiguren en ontelbare lichtjes. Die sfeer vind je ook terug in de Arnhemse wijk Geitenkamp, want Janou, Diana en Roland hebben dit jaar weer flink uitgepakt met hun kerstversiering.
Grote kerstbomen, sneeuwpoppen, enorme zuurstokken en duizenden gekleurde lampjes, zelfs op het dak. De woningen van de drie buren zijn tijdens deze donkere dagen niet te missen. "Iedereen komt langs om te kijken. Ze vinden het helemaal leuk", vertelt Janou tegen mediapartner RTV Connect. "Kinderen stoppen en de ouderenbus rijdt expres langzamer door de straat."
Al jaren is ze dol op het uitbundig versieren van haar huis voor de feestdagen. Ze vindt het dan ook leuk om samen met haar buren groots uit te pakken. "Ik steek iedereen aan", lacht ze.
Eind oktober, direct na Halloween, is het voor Janou al tijd de dozen met kerstversiering van zolder te halen. Voor het aankleden van alle drie de voortuinen zijn ze in totaal ruim een week bezig geweest.

'Geld moet rollen'

Roland heeft alle verlichting en bouwwerken geplaatst. Een groot deel van de decoratie heeft hij zelf gemaakt. "Voor de spullen kijk ik gewoon rond op straat. Het is zonde om weg te gooien." Van oude rolluiken maakte de Arnhemmer verschillende kerstbomen. En zijn vrouw maakte voor buren decoratie van emmers, regenpijpen en afvoerbuizen.
Iedere middag gaat om 17.00 uur alle verlichting aan. Over de kosten van het stroomverbruik maakt Roland zich geen zorgen. "Ach, wat maakt het uit! Geld moet rollen!", lacht hij. Het grote verbruik van elektriciteit is mogelijk omdat Roland al jaren geleden extra stroompunten heeft aangelegd om het mogelijk te maken.
Sommige mensen in de buurt vinden de versiering wat te veel van het goede, maar de drie kerstfanaten hebben nog geen klachten gekregen.
Bekijk hier de kersthuizen van de drie buren: