Arnhem en omstreken

Dit Zweedse feest wordt inmiddels ook in Arnhem gevierd

Sint-Lucia op de Montessorischool in Arnhem.
Sint-Lucia op de Montessorischool in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Verschillende tradities spelen zich af rond kerst en oud en nieuw. Eén van die tradities is het Luciafeest. Daarbij gaan meisjes van de school in witte jurken zingend rond door school met een rood lint om hun middel. De voorste van de groep draagt een kroon met kaarsen.
Het Luciafeest, vernoemd naar de christelijke martelares Sint-Lucia, is een begrip in Zweden en wordt op veel plekken in december gevierd. Het is een traditie die vergeleken wordt met het midwinterfeest. In sommige landen is het net zo belangrijk als de kerstdagen zelf en ook in de rest van Scandinavië wordt het volop gevierd. Buiten die landen is het in opkomst.
Ook de Arnhemse Montessorischool doet eraan mee. "Vroeger waren het echte kaarsen en liepen jongens met emmers water achteraan, maar dat is niet meer", weet leerling Willem. "Nu is het een krans met neplichtjes."
Kijk hier naar het Luciafeest bij de Arnhemse Montessorischool:
Het Lichtjesfeest op school.

Op 13 december wordt de 400 jaar oude traditie van St. Lucia, ook wel de ‘koningin van het licht’ genoemd, gevierd. Dit feest wordt gevierd met optochten. Op de dag van St. Lucia loopt een jong meisje, verkleed als Lucia, voorop in een optocht van licht. Alle meisjes in de Lucia-optocht zijn gekleed in wijde witte gewaden.

Lucia bracht volgens de legende voedsel naar christenen die zich verstopten in Romeinse catacomben en ze verlichtte haar weg met een krans van kaarslicht op haar hoofd. Vroeger waren het vaak echte kaarsen, tegenwoordig zijn het veelal kaarsen met ledlicht.

De dertiende dag in december was van oudsher de kortste dag van de historische Juliaanse kalender en volgens de Zweedse folklore was de lange nacht soms gevaarlijk, met duistere geesten. Daarom bleef men lang wakker en het eten hielp daarbij.