Stedendriehoek / Liemers

Opruiende taal richting 'kutwijf' Uslu komt Apeldoorner duur te staan

De tweet die geschreven is aan de voormalig staatssecretaris
De tweet die geschreven is aan de voormalig staatssecretaris © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Een 52-jarige Apeldoorner moet zestig uur taakstraf verrichten vanwege een tweet die hij dit jaar stuurde richting toenmalig staatssecretaris Gunay Uslu. Hij schreef het toe te juichen wanneer iemand Uslu's keel dicht zou knijpen tot ze zou stikken. Voor die opruiing is de man nu bestraft.
Het begon allemaal met de ophef rond Pim Lammers, eerder dit jaar. Toen bekend raakte dat hij een gedicht zou schrijven voor de Kinderboekenweek, werden op sociale media passages gedeeld uit een boek van zijn hand. Die passages gingen over intimiteiten tussen een jongen en diens voetbaltrainer. De samenleving was verdeeld of Lammers wel de geschikte persoon was om iets te schrijven voor de Kinderboekenweek.
Uiteindelijk trok Lammers zich terug, maar van toenmalig staatssecretaris Uslu had dat niet gehoeven. Dat stak de 52-jarige Apeldoorner. "Ze stelde dat een schrijver alles moet kunnen schrijven wat hij maar wil", sprak de verdachte woensdag in de rechtbank. "Ik vind dat iemand die veroordeeld is voor pedofilie niet een boek moet schrijven voor de Kinderboekenweek."
Lammers is overigens nooit veroordeeld voor pedofilie. Mensen die de schrijver in deze tijd bedreigden zijn wel veroordeeld voor het bedreigen en beledigen van Lammers.

Heft in eigen hand

De Apeldoorner besloot het heft in eigen handen te nemen. Hij schreef een tweet die hij richtte aan Uslu: "@GunayUslu ik ben schrijver. Wat zou het toch prachtig zijn wanneer iemand met hele grote handen het keeltje van @GunayUslu langzaam dichtknijpt, totdat ze helemaal geen lucht meer krijgt en stikt. Want volgens dit achterlijke kutwijf schijn je dus alles te mogen schrijven als auteur."
In de rechtbank lichtte hij nader toe waarom hij dat schreef. Volgens de man was het de bedoeling 'om in de schoenen van een spreekwoordelijke schrijver te stappen'. “Dat zijn dus niet mijn woorden, maar de woorden van de schrijver, want die mochten volgens Uslu alles schrijven", aldus de Apeldoorner. "Omdat ik 'schrijver' ben, heb ik het overdreven geschreven."
Over zijn taalgebruik is de Apeldoorner inmiddels gaan nadenken: "Dat kutwijf gedeelte had ik misschien anders moeten formuleren." Maar dat dit tot opruiing zou kunnen leiden, dat zag de Apeldoorner niet terug in de tweet. De verdachte probeert zijn verhaal nog beter uit te leggen. "Ik vind dus niet dat iedereen zomaar alles moet kunnen schrijven."

Kort en bondig in 140 tekens

De rechter vindt het een ingewikkelde constructie. "Waarom had u het niet anders geformuleerd?" vraagt de rechter. "Je hebt 140 tekens, dus je doet het kort en bondig", reageert de Apeldoorner. "Anders komt het niet aan, ik dacht: ik doe er ook een voorbeeld bij."
Maar die vlieger gaat voor de rechter niet op.
"Ik denk dat ik mijn woorden verkeerd heb gekozen, dan hadden we dit circus denk ik niet zo gehad", zegt de verdachte, terwijl hij om zich heen kijkt in de rechtbank.

Straf

De officier van justitie vraagt om een gevangenisstraf van vier weken, waarvan twee voorwaardelijk. "U lijkt mij een man die goed kan nadenken en gezien de tijd waarin wij leven, hoeft er maar een iemand aan de haal te gaan met uw woorden en dan zijn de gevolgen niet te overzien", licht de officier toe.
"Ik vind twee weken zitten vrij veel voor je niet goed verwoorden", antwoordt de verdachte. De man heeft geluk, want de politierechter legt de man een taakstraf op. "Zestig uur, waarvan dertig voorwaardelijk", eindigt de rechter. Als de man dit binnen twee jaar niet uitvoert, moet hij alsnog de gevangenis in.
"Ik had mij anders moeten verwoorden", stelt de Apeldoorner nu. "De strekking, daar heb ik geen spijt van, maar wel hoe het is opgepakt." De verdachte vindt het jammer dat Gunay Uslu zelf niet bij de zaak aanwezig was. "Dan had ik haar op het hart kunnen drukken dat er geen kwade gedachte achter zat. Buiten het feit dat we van mening verschillen."