Rivierengebied

Burgemeester en politiechef in de klas om vuurwerk: 'Ik vind het eigenlijk wel cool'

Burgemeester Stoop waarschuwt voor veilig afsteken vuurwerk
Burgemeester Stoop waarschuwt voor veilig afsteken vuurwerk © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - In de gemeente West Betuwe zijn schoolkinderen donderdag gewezen op de gevaren van vuurwerk. Niemand minder dan burgemeester Servaas Stoop en de korpschef van de politie bezochten daarvoor groep 1 van het ORS Lek en Linge in Geldermalsen. "Illegaal vuurwerk, zoals cobra's is levensgevaarlijk!" vertelde de burgemeester de leerlingen.
En als Elise Meijer van de politie tegen de klas zegt dat ze gehoord heeft dat zij nooit vuurwerk afsteken, stijgt er een hard gelach op. "Maar als je dat ooit op een moment gaat doen, willen we dat jullie dat heel erg veilig doen," vervolgt zij haar verhaal met een glimlach.

35 scholen bezocht

"Wij zijn vandaag echt preventief bezig," legt de politieteamchef van de Waarden uit. "We zijn met jeugd- en jongerenwerkers, boa's en de gemeente vandaag op 35 scholen in West-Betuwe om te wijzen op de gevaren van vuurwerk."
"We zien ieder jaar dat zich letsel voordoet," valt de burgemeester haar bij. "Dat ogen beschadigd worden. Dat mensen vingers kwijtraken en dat heeft te maken met dat ze op een onveilige manier vuurwerk afsteken, of illegaal vuurwerk gebruiken."
De burgervader vertelt de leerlingen van de grote vangst illegaal vuurwerk die vorige week in zijn gemeente is gedaan. "De politie haalde een enorme doos vol Cobra's uit een huis. En een Cobra, dat hebben ze mij geleerd is ..." Verder komt de burgemeester niet want veel leerlingen vullen hem aan met "Is eigenlijk een handgranaat!" De vangst is bekend en heeft duidelijk veel indruk gemaakt. "Je kunt ervan uitgaan dat alle ruiten er uit vliegen, als er wat met zo'n doos Cobra's gebeurt," vervolgt de burgervader zijn verhaal.

Vuurwerk veiligheidspakketten uitgereikt

Als onderdeel van de vuurwerkvoorlichting wordt in de gemeente aan alle groep 7/8 leerlingen van basisonderwijs in West Betuwe vuurwerkveiligheidspakketten uitgedeeld. In het pakket zit onder meer een veiligheidsbril en een afsteeklont.
"Ik vind het wel cool dat de politie en de burgemeester op school gekomen zijn en dat we zo'n pakketje gekregen hebben," zegt leerling Jens. "Ze hebben wel goede dingen verteld. Dat je voorzichtig moet doen met vuurwerk. Dat je niet je vingers eraf moet knallen."