Arnhem en omstreken

Je kerstboom optuigen zonder ruzie? Zo doe je dat

In veel huishoudens wordt de kerstboom opgetuigd.
In veel huishoudens wordt de kerstboom opgetuigd. © ANP
ARNHEM - Het optuigen van een kerstboom is in veel families synoniem aan het maken van ruzie. Lampjes die onmogelijk te ontwarren lijken, je lievelingsbal die tegen de vloer gaat, slingers die scheuren: tijdens het versieren van je kerstboom lijken zich relatieproblemen te verschuilen achter iedere dennentak. Hoe kom je deze jaarlijkse opgave zonder kleerscheuren door?
Laten we eerst eens bedenken waarom we eigenlijk zo'n boom in onze woonkamers installeren. "Ondanks alle stress die kerst met zich mee kan brengen, vieren we dit met onze familie om de donkere, zware winterperiode samen door te komen. En natuurlijk vanwege de gezellige sfeer die zo'n versierde, verlichte boom uitstraalt. Houd dat vooral in je achterhoofd tijdens het optuigen", tipt gedragspsycholoog Kevin de Goede.

Kerst betekent stress

Toch ervaren mensen veel stress tijdens de feestdagen. En vooral tijdens het optuigen van de kerstboom, weet De Goede. "Kerst in films is altijd mooi, altijd gezellig, altijd perfect. Veel mensen hebben hoge verwachtingen van de feestdagen." De gedragspsycholoog weet als geen ander: "In de realiteit is kerst niet altijd fijn, evenmin als samenzijn met familie altijd gezellig is."
"Als je dan ook nog een boom moet optuigen... dat zijn veel verplichtingen", verzucht hij.
Gelukkig heeft hij drie 'laagdrempelige' tips om het versieren van jouw kerstboom in vrede te laten verlopen.

Tip 1: Lach samen om de ellende

"Gebruik humor", tipt de gedragspsycholoog. Dat kan een gespannen situatie wat lichter maken, weet hij. Wind je je erg op om een gesneuvelde kerstbal, of om scheve lampjes? Plaats dit in perspectief: het is niet het einde van de wereld, integendeel. Maak er een grapje over. Probeer samen te lachen over hoe ellendig het tafereel van het optuigen ieder jaar weer is.

Tip 2: Waardeer de inspanning van de ander

Vind je de manier waarop jouw partner alle slingers schots en scheef op heeft gehangen spuuglelijk? "Waardeer, voordat je de ander bekritiseert, vooral de moeite die de ander doet tijdens het versieren, niet het uiteindelijke resultaat. Schiet vooral ook niet ieder idee af waar je partner mee komt", aldus de gedragspsycholoog.
"Houd de kerstgedachte in het achterhoofd: het samen leuk hebben is belangrijker dan een mooie boom." Vind je het wel mooi wat de ander doet? Zeg dat dan tegen de ander! "Focus je op de positieve dingen. Spreek het uit als je iets mooi vindt, of vindt dat de ander een goed idee heeft."

Tip 3: Stress? Neem een pauze

Je bent bijna klaar, de piek zit er bijna op, maar je merkt dat de spanningen oplopen. Wat nu? "Las een kleine onderbreking in. Maak samen een wandeling of verwarm een kop chocolademelk." Heel belangrijk: neem vooral de tijd voor het optuigen. Dit gaat vaak niet in een vloek en een zucht. "Zet je boom vooral niet te laat op. Doe alles wat je kunt om stress te voorkomen, versier hem eventueel in etappes", tipt de gedragspsycholoog tot slot.

Géén kerstboom ook oké?

Dat is volgens de gedragspsycholoog geen enkel punt. "Bij alles wat je tijdens de feestdagen stress oplevert, zoals het kopen van cadeaus, het koken van een kerstdiner of het versieren van een boom, kun je je afvragen: waar doe ik het precies voor? Ik denk dat iedereen moet doen wat bij diegene past."
De gedragspsycholoog waarschuwt bovenal je niet te laten leiden door culturele verwachtingen. "Het hoeft niet allemaal perfect te zijn, zoals op sociale media of tv. Waar heb je zelf behoefte aan? Geen zin in de stress rondom het optuigen van een kerstboom? Doe het dan niet", aldus De Goede, die overigens zelf óók geen kerstboom optuigt dit jaar: "Met de feestdagen ben ik nauwelijks thuis dus neem ik geen kerstboom." Zo simpel kan kerst zijn.