Achterhoek

Hollywood in de Achterhoek: lokale motorrijders worden filmsterren

De band Normaal tijdens de opnames van 'Miami Vice in de Hengelose Mais'
De band Normaal tijdens de opnames van 'Miami Vice in de Hengelose Mais' © Rudie Kreunen
HENGELO - Een regelrechte kaskraker was het in de jaren 90, de film ‘Miami Vice in de Hengelose Maïs’. Gemaakt door het filmteam van auto- en motorvereniging Hamove in Hengelo. Met een rol voor de leden van Normaal, en zelfs tv-presentator Paul Witteman schitterde op het witte doek. Alles rondom Hamove wordt nog steeds op film vastgelegd, maar het succes van toen is nooit meer geëvenaard. Een blik terug in de tijd.
In de jaren 80 en 90 maakt het HAMOVE Filmteam verschillende speelfilms. Allemaal met een link met de motorsport, zoals: Leo Lont, de neef van James BonD en De Dukes uut Hengel. De leden worden filmsterren en hun auto’s en motoren spelen een grote rol.
Filmmaker Rudie Kreunen is de drijvende kracht achter het filmteam. Hij is ook diegene die met het idee komt voor de film over Miami Vice. Hij werkt dan als bakker. “Ik vond de muziek van Jan Hammer bij Miami Vice zo mooi en was daar tijdens mijn werkzaamheden in de bakkerij over aan het nadenken", blikt hij terug.

Als vip bij opnames in Miami

Als zijn zus als reisleider naar Miami gaat, ziet hij zijn kans schoon. Hij vraagt haar een camera mee te nemen en daar wat te filmen op de set. "Ze heeft zich naar binnen weten te praten en mocht als vip bij de opnames zitten. Vervolgens kwam ze met allemaal petten en sweaters terug", vertelt Rudie.
De Hengeloër legt zijn plannen voor een nieuwe film bij een aantal mensen voor en krijgt gelijk goede reacties. Door grootspraak kan Rudie op een gegeven moment niet meer terug. De film moet er komen. Hij heeft namelijk aan een journalist van De Gelderlander verteld wat de titel van zijn nieuwe speelfilm wordt: Miami Vice in de Hengelose Mais.
We regelden een speedboot van de buurman en wat Harleys
Daar slaat de journalist meteen op aan. Hij stuurt diezelfde dag nog een fotograaf langs. Rudie: “We regelden een speedboot van de buurman en wat Harleys. We trokken de sweaters aan met Miami Vice erop en zo leek het heel wat."
De volgende dag kopt de krant: ‘Hamove maakt nieuwe speelfilm ‘Miami Vice in de Hengelose Mais'. Ook al heeft Rudie op dat moment alleen nog maar wat ideetjes; hij kan niet meer terug. De bal gaat rollen: scripts worden geschreven en de eerste opnames gepland.

100.000 bezoekers

In de film worden de Hengelose rechercheurs Bean en Makka uit Amerika teruggeroepen door inspecteur Stoom om de golf van criminaliteit in het Achterhoekse dorpje Hengelo te helpen bestrijden. Zo is tijdens de wegrace in Hengelo de zijspan van de wereldkampioenen Streuer en Schnieders gestolen.
De film trekt veel bezoekers. Rudie: "De film was te zien in bioscopen in Winterswijk en Zutphen. We zijn twee jaar lang met een projector langs volle zalen gegaan op uitnodiging van studentenverenigingen, maar ook diverse agrariërclubs wisten ons te vinden. Ik denk dat de film wel door 100.000 mensen is bekeken."
Op de set bij Miami Vice in de Hengelose Mais
Op de set bij Miami Vice in de Hengelose Mais © Rudie Kreunen
De reacties in de kranten zijn lovend. Trouw schrijft ‘Miami Vice in de Hengelose maïs zet dorp op zijn kop'. En ‘Amateurs geven Miami Vice vaart’ kopt het Algemeen Dagblad. De makers zijn te gast in landelijke televisietalkshows en worden nu nog steeds aangesproken over de film.

No budget

Rudie kijkt met veel plezier terug op het maken van de film: "Een drone kenden we toen natuurlijk nog niet, dus we moesten wat improviseren toen we beelden wilden maken van een maïsveld van bovenaf. We hebben toen een aanhanger van een schilder geleend, daar een ladder op gebonden en toen ben ik aan het einde van die ladder gaan hangen met mijn camera. Achteraf ben ik blij dat het allemaal goed is gegaan."
Het was sowieso een tijd waarin niet veel middelen beschikbaar waren "We hadden geen low budget, maar no budget. Maar met hulp van alle mensen en bedrijven uit het dorp kregen we het toch voor elkaar."
Het filmteam legde HAMOVE geen windeieren. Ze hadden een slecht seizoen gedraaid, omdat het veel had geregend. Er waren weinig inkomsten. Door het grote succes van de film konden ze het jaar toch positief afsluiten.
Door tijdgebrek viel het filmteam uiteindelijk uit elkaar. Maar eind jaren 90 pakte Rudie de draad weer op. Een nieuwe speelfilm kwam er niet, maar wel legt hij nog steeds alles rondom HAMOVE vast op camera. Hoewel het nooit meer zo spannend en grappig als Miami Vice in de Hengelose Maïs zal worden.

In een nieuw seizoen Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie. Een passie die hen jong houdt.

In de eerste uitzending gaat hij terug in de tijd met de mannen van de 'klassieker afdeling' van HAMOVE (Hengelose auto- en motorvereniging) waar hij naast filmmaker en clublid Rudie Kreunen, ook andere leden spreekt over hun voorliefde voor klassieke motoren. Kijk hieronder de uitzending terug.

Van Gelders Grijs - Motorclub Hamove Klassiek