Rivierengebied

Burgemeester waarschuwt na vondst illegaal vuurwerk: 'Levensgevaarlijk'

Cobra's in een doos.
Cobra's in een doos. © Gemeente West Betuwe
GELDERMALSEN - Burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe heeft een huishouden in Herwijnen op de vingers getikt. In het huis werd twee maanden geleden illegaal vuurwerk gevonden, het ging om 149 cobra's.
Gaan de bewoners van het huis binnen twee jaar weer in de fout met illegaal vuurwerk in hun woning, dan kan Stoop aan hen een boete van 20.750 euro opleggen. Ook kan hij de woning sluiten.
"Levensgevaarlijk", noemt de burgemeester van West Betuwe de vondst van de 149 cobra's. "Als daar ook maar een enkel vonkje bij was gekomen, waren de gevolgen niet te overzien geweest. De opslag van dit vuurwerk heeft geleid tot brandgevaar, explosiegevaar en gevaar voor persoonlijk letsel."

'Je hand is weg'

Stoop noemt de kracht van een cobra 'immens'. "Een cobra 6 met 28 gram flitskruit heeft de kracht van een handgranaat. Ontploft-ie terwijl je hem vasthebt, dan is je hand weg. Ontploft de hele voorraad, dan hoor je het glasgerinkel in heel Herwijnen. Huizen kunnen zeer zwaar beschadigd raken en het letsel kan dodelijk zijn."