Gelderland

Zo komt er steeds meer bos in Gelderland

Enthousiasme bij de vrijwilligers.
Enthousiasme bij de vrijwilligers. © Omroep Gelderland
GEESTEREN - Er komen 28.000 extra bomen en struiken bij in Gelderland. Het gaat om een nieuw project waarbij Stichting Landschapsbeheer Gelderland, provincie Gelderland en kwekers de handen ineen slaan. Met als doel: meer bos in Gelderland.
Bij familie Huls in het Achterhoekse Geesteren werden dinsdag de eerste bomen geplant. Over een totale lengte van meer dan een kilometer worden zo'n 1500 inheemse struiken en planten gepoot. Op deze manier wordt daar duizend vierkante meter bos aangelegd.
Landeigenaar Lex Huls vertelt: “Wij hebben hier vijfduizend meter, voormalige agrarische grond en daar gaan we authentiek Gelders bos planten." Het project bood hen de mogelijkheid om echt een bijdrage aan de biodiversiteit in Gelderland te leveren. Toen zij vijf jaar geleden in het buitengebied gingen wonen, namen zij zich al voor om bos aan te planten.

Voordelen van bos

Aan de aanleg van het bos zitten ook duurzame voordelen. "Bos laat de temperatuur dalen, stikstof wordt gecompenseerd en fijnstof wordt gevangen", vertelt Erwin Reinhard van Stichting Landschapsbeheer Gelderland.
In de loop van de eeuw zijn er steeds meer bossen verdwenen. Dit kwam door het ruimtegebruik, de groei van steden en de toename van agrarische activiteiten.
Inmiddels hebben 36 particuliere grondeigenaren zich aangemeld voor het project, de meesten komen uit de Achterhoek en van de Veluwe. Vaak gaat het om landbouwgrond.
Hier worden 1500 geplant

'Lekker wroeten'

Het planten gebeurt door vijftig vrijwilligers en die hebben het goed naar hun zin. Een van de vrijwilligers vertelt: "Het voelt echt alsof je iets terug doet voor de natuur." Een andere vrijwilliger vult aan: "Lekker met je vingers in de aarde wroeten. En je doet ook nog wat voor de natuur door vegetatie aan te planten. Dit is veel mooier dan thuis of op kantoor zitten."
De voorwaarde om mee te doen aan het project is om minimaal duizend vierkante meter grond te hebben, waarop dan bos aangelegd kan worden.