Rivierengebied

Man (26) pleegt ontucht met demente vrouw (83)

De oudere vrouw was dementerend.
De oudere vrouw was dementerend. © Pixabay
ELST - Een 26-jarige man uit Arnhem moet 180 uur taakstraf uitvoeren en krijgt een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, omdat hij ontucht pleegde met een zwaar demente vrouw. Ze was cliënt van de man in een verpleeghuis in Elst.
In oktober vorig jaar hielp de Arnhemmer met de verzorging van de patiënten, toen hij op een gegeven moment alleen was in de kamer van een 83-jarige zwaar demente vrouw. Normaal gesproken wordt dat werk door twee personen gedaan. Een collega vertrouwde de situatie niet en hij liep daarom de kamer in. Op dat moment zag hij dat de vrouw 'in een ongewone en onnatuurlijke houding lag', zegt de rechtbank.
De vrouw haar nachtjapon was omhoog geschoven en haar billen waren over de rand van het bed geschoven. De collega die binnenkwam zag dat de verzorgingshandelingen anders waren dan normaal. Ze zag verder dat de Arnhemmer snel zijn geslachtsdeel terug in zijn onderbroek stopte.

Rechter gelooft veroordeelde niet

De man zei dat hij de vrouw deels ontbloot had om haar te kunnen verschonen. Hij had haar naar zich toe getrokken om haar beter te kunnen verzorgen. Volgens de man kreeg hij tijdens de verzorging van de vrouw plotseling een stekende jeuk aan zijn geslachtsdeel. Hij had zijn broek geopend om te kunnen krabben. Volgens de Arnhemmer trok zijn vrouwelijke collega de verkeerde conclusies.
De rechtbank vindt de verklaring van de collega betrouwbaar, die van de veroordeelde wordt ongeloofwaardig gevonden. Het kan volgens de rechtbank niet anders dan dat de man met zijn handelingen een seksuele bedoeling had. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij misbruik maakte van de weerloosheid van de vrouw. Bovendien moeten mensen erop kunnen vertrouwen dat hun naasten in een verpleeghuis in goede handen zijn. De man heeft dit vertrouwen ernstig geschaad.

500 euro schadevergoeding

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van tien maanden geëist, waarvan vijf voorwaardelijk. De rechtbank houdt bij de straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Zo is bij hem autisme vastgesteld, volgens onderzoek kan hij daarom de gevolgen van zijn actie niet goed inschatten.
De man krijgt ook een beroepsverbod voor vijf jaar. Ook moet hij een schadevergoeding van bijna 500 euro betalen aan het slachtoffer. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. De man moet zich melden bij de reclassering en hij moet zich laten behandelen.