Liemers / Rivierengebied

Man in Westervoort opgepakt voor rol in internationaal drugsnetwerk

Een man in Westervoort werd aangehouden.
Een man in Westervoort werd aangehouden. © Jasper Lindner/Omroep Gelderland
WESTERVOORT - De politie heeft vandaag meerdere verdachten aangehouden in verband met deelname aan een groot internationaal drugsnetwerk. Een van de verdachten is een 39-jarige man uit Westervoort. De politie deed invallen in Westervoort en Zaltbommel. Maar ook in IJmuiden, Den Haag, Amsterdam en zelfs Barcelona en Cali (Colombia).
Naast de man uit Westervoort is ook 49-jarige man uit Den Haag aangehouden. De Dienst Speciale Interventies voerde de invallen uit.

Miljoenen euro's

De politie meldt dat het gaat om een actie rondom een groot internationaal drugsnetwerk. Hiervoor werden grote hoeveelheden drugs geïmporteerd en daar werden miljoenen mee verdiend. De politie kwam het netwerk op het spoor door informatie uit versleutelde berichten. Die werden met de Sky ECC-app verstuurd, maar de politie heeft die dienst gekraakt. Zo konden ze meelezen met wat de drugscriminelen elkaar te vertellen hadden.
De handel vond sowieso in 2020 en 2021 plaats, zo bleek uit de berichten. Maar op basis van onderzoek in samenwerking met de FIOD vermoedt de politie dat na die periode de handel niet stopte. Hierdoor besloten de ambtenaren tot actie over te gaan. Hiervoor werd samengewerkt met de autoriteiten in Spanje en Colombia. In Spanje is een man van 43 jaar aangehouden.
De politie heeft verschillende panden en huizen doorzocht. Hierbij zijn onder meer ruim een miljoen euro in contant geld, drugs en meerdere horloges gevonden.

Sky CC werd veel gebruikt door criminelen om elkaar berichten te sturen. De politie heeft meerdere van dit soort chatdiensten ontmanteld en zo alsnog de informatie verkregen om veel criminelen in de cel te krijgen.