Achterhoek / Arnhem en omstreken

Hierom bespaar je in Duitsland op kerstinkopen: 'Het loont zeker'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
KRANENBURG - Even de grens met Duitsland over voor je fles champagne of een kerstcadeau voor onder de boom. Volgens retaildeskundige Cor Molenaar uit Oosterbeek loont het voor veel kerstinkopen zeker om de grens over te gaan. "Hele ketens leven in Duitsland van de Nederlanders."
"Er zijn inderdaad significante prijsverschillen", licht Molenaar toe. "Neem bijvoorbeeld een flesje parfum, dat is in Duitsland bij een drogisterij al gauw euro's goedkoper. Laat staan als je kijkt naar de huismerken die ze verkopen, die zijn soms tot wel meer dan de helft goedkoper."
Het is volgens de retaildeskundige dan ook niet gek dat veel plaatsen vlak over de grens overspoeld worden met Nederlanders. "Ga maar eens naar bijvoorbeeld Kranenburg, slechts een paar kilometer over de grens bij Nijmegen. De parkeerterreinen staan daar op zaterdag vol met Nederlanders die goedkoop gaan inslaan. En geef ze eens ongelijk met die verschillen."

Parfum en drank

Naast parfum kun je volgens de deskundige ook andere kerstinkopen een stuk voordeliger in Duitsland halen. "Een bekender voorbeeld is natuurlijk een fles sterke drank, ook die is in Duitsland euro's voordeliger. Maar denk ook aan een lekkere Sekt wijn, dat is een heel betaalbaar alternatief voor een lekkere champagne."

Koek en snoep wel, groenten niet

Molenaar twijfelt wel of het kerstdiner ook veel goedkoper zal zijn in Duitsland. "Levensmiddelen zijn soms wel goedkoper, maar dat verschilt wel per product. Koek, snoep en chocola zijn sowieso wel goedkoper en ik denk veel kerstartikelen ook wel. Groente, fruit en brood voor bij je kerstmaaltijd kun je daarentegen beter gewoon in Nederland halen."

Dagje uit

De deskundige schets dat veel mensen uiteindelijk vooral voor het totaalplaatje naar Duitsland gaan. "Lekker met de familie naar een kerstmarkt en aansluitend inkopen doen, misschien ook nog voordelig uit eten en tot slot ook nog tanken. Dat scheelt je al gauw tientallen euro's en als je dan ook nog wat voor familie en kennissen meeneemt kan het uitje er helemaal uit", aldus Molenaar.

Accijns, btw en massale inkoop

Dat er zo'n groot prijsverschil tussen beide landen zit heeft volgens de deskundige uit Oosterbeek een aantal redenen. "Allereerst geldt er in Duitsland een lager btw-tarief en heffen ze lagere accijns op veel producten. Maar daarnaast is ook de markt in Duitsland is veel groter en dus kunnen supermarkten massaler inkopen bij de fabrikant."

Veel concurrentie

Tot slot speelt volgens Molenaar ook de concurrentiepositie tussen de vele supermarkten een grote rol. "Er is ontzettend veel concurrentie, dus supermarkten moeten we stunten met de prijzen, anders gaan de consumenten wel naar de concurrent."