Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Hertenkamp mag toch blijven: 'Het is fantastisch'

De hertjes mogen blijven dartelen.
De hertjes mogen blijven dartelen. © Pexels
ARNHEM - De edelherten en damherten op de hertenkampen mogen tóch blijven, ondanks een eerder geopperd fokverbod. Minister Adema komt terug op zijn voornemen om de hertenkampen te sluiten in verband met dierenwelzijn. Er mag weer gefokt worden met de dieren. Dit leidde vandaag tot grote blijdschap bij dierenhouders en -artsen.
Er was grote schrik onder de hertenhouders afgelopen januari, toen bekend werd dat de hertenkampen na 2024 een uitsterfbeleid moesten gaan hanteren. Adema vond dat in de hertenkampen, de roedels niet hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Dit stuitte op veel onvrede bij verschillende politieke partijen.
Verschillende boze bezwaarbrieven gingen vanuit hertenhouders, dierenartsen en gemeenten naar het kabinet. In deze brieven gaven zij aan het niet eens te zijn met de uitspraak van Adema. Tot ieders grote verrassing gaf Adema nu aan dat het fokverbod wordt ingetrokken. De lange geschiedenis van hertenkampen is volgens hem belangrijk en daarnaast zouden de kampen een grote maatschappelijke waarde hebben.

Dierenarts

Onder andere dierenarts Peter Klaver heeft zich hard gemaakt voor het behoud, met behulp van een petitie. Hij is dolblij. "Dit is heel goed nieuws. De minister heeft een soort gaatje gecreëerd voor de hertenhouders."
Klaver heeft zelf vroeger de positieflijst opgesteld en wilde zich daarom nu extra hard maken voor de herten. "Ik dacht: 'ik vind dit zo belangrijk, Peter Klaver gaat nu zelf van de hoge toren blazen.' Dit bleek met goed gevolg. Ik werd overspoeld met appjes en berichtjes."

Doemscenario's

Bij publieksboerderij De Proosdij in Ede kan de vlag uit. Op hun terrein loopt een groep van tien damherten. Ze zijn erg blij met het besluit. "Wij wilden heel graag dat de kudde bleef." Van veel bezoekers kregen zij de vraag wat er met de herten zou gebeuren als het besluit door zou gaan. "Onze hertenkamp bestaat al 40 jaar. We hebben wel lang getwijfeld of we de bok uit de groep zouden halen maar we hebben wel steeds gezegd dat we de herten zolang aanhouden als dat mogelijk was. Gelukkig is dat nu van de baan."
Het ter Weemepark in Neede reageerde tegenover Regio8 dat zij het nieuws geweldig vinden. "Het is fantastisch dat we kunnen blijven voortbestaan. Het kwam een beetje als donderslag bij heldere hemel dat de herten niet hier op het park mochten blijven." Ondanks de dreiging tot fokverbod, bleef het park er nuchter onder. "We hebben ons echter niet direct ernstige zorgen gemaakt omdat we dachten: 'Eerst maar eens zien wat ze hiermee doen.'"
Ook bij de Hertenkamp in Tiel zijn ze blij. Daar mogen de damherten blijven dartelen. "We hebben wel wat doemscenario's in het achterhoofd gehad voor als het doorgezet zou worden. Maar dat is nu van de baan." Ook hebben zij een petitie getekend om de hertenkampen te behouden.