Noord-Veluwe

'Mijn vrouw is in shock': Harry en zijn echtgenote zijn overvallen

Harry Steenbergen en zijn vrouw werden thuis overvallen.
Harry Steenbergen en zijn vrouw werden thuis overvallen. © Omroep Gelderland
EPE - Bont en blauw van de afranseling en nog barstend van de adrenaline. Harry Steenbergen uit Epe doet dinsdag zijn verhaal nadat hij en zijn vrouw in de nacht ervoor door vier mannen werden overvallen. "Ze schreeuwden: waar is de kluis, waar is het geld? Maar ik heb niks in huis."
"Rond 3.00 uur hoorde ik wat", zegt Steenbergen tegen Omroep Gelderland. "Ik maakte mijn vrouw wakker, maar toen was het al mis en stonden ze in de slaapkamer. Ik wilde gaan staan, maar ze gooiden me meteen tegen de grond en toen timmerden ze ons al in elkaar. Je schrikt je gewoon dood."

Keihard krijsen

De echtgenote van Steenbergen begon te gillen. "Schreeuwen en keihard krijsen. Ze hebben haar op de mond en op de ogen geslagen en ze riepen: hou je mond dicht, hou mond dicht!" De overvallers bleven maar schreeuwen tegen Steenbergen, vertelt hij. "Waar is de kluis, waar is de kluis, waar is het geld, waar is het geld?"
Ze waren met vier man, zegt de Epenaar die al dertig jaar een hoveniersbedrijf heeft. "Ze dachten zeker dat ik geld in huis heb, maar ik heb niks in huis. Ik woon in een simpel rijtjeshuis."
Via de achterkant kwamen ze binnen. Een van hen forceerde een raam en liet de rest via de keukendeur binnen, denkt de bewoner. "Er is ook een schuttingdeur kapot."
Een oor moest worden gehecht en bovenop zijn hoofd zit een gapende wond. Het resultaat van drie beuken, geeft Steenbergen aan. "Dit is het ergste dat ik me ooit heb voor kunnen stellen. Je ziet het wel eens op televisie en dan denk je: we wonen in een rijtjeshuis, dit overkomt je niet."
Ze hebben hem goed te grazen genomen, beseft Steenbergen. "Ik gaf tegengas. Daarom dachten ze dat ik kracht had, maar als er van de vier drie bovenop je springen, is het gebeurd. Dan kun je maar beter je ogen dichtknijpen en aan je eigen veiligheid denken en dan nemen ze maar mee wat ze mee willen nemen."
Ik moet eerst zorgen dat ik mijn vrouw weer op de rit krijg
Harry Steenbergen na overval
Met zijn vrouw gaat het niet zo goed, zegt Steenbergen. Praten kan ze niet, ze is in shock. "We zijn net terug uit het ziekenhuis, ik moet eerst zorgen dat ik mijn vrouw weer op de rit krijg, dat ze tot rust komt en dat het goed komt en dan gaan we later in de week wel wat leuke dingen doen. Weg uit huis."
Maar eerst moet de troep worden opgeruimd. "Ze hebben de hele slaapkamer over de kop getrokken, kleren uit de kast, want ze dachten dat daar wel wat lag, maar dat was niet zo. In het kamertje ernaast hebben ze wat gepakt, maar daar lag ook niks."

Compliment aan politie

Hij geeft de politie een groot compliment. "Die waren er razendsnel. En niet met één auto, vanuit alle regio's kwamen ze aanrijden. Ik heb zelf 112 gebeld, heb meteen mijn telefoon gepakt toen ze de trap af liepen."
Het is nu afwachten, zegt Steenbergen berustend. "Ik heb nog geen uitslagen van de politie. Ik weet dat ze zijn geweest. De recherche, forensisch onderzoek, de technische recherche, ook politiehonden zijn geweest. Ik moet wachten tot ik meer hoor. Ik hoop echt dat ze er eentje pakken."
De politie laat weten dat de overval in onderzoek is. Vooralsnog zijn geen aanhoudingen verricht.