Arnhem en omstreken

'Ik ging altijd te ver', rapper Adje van het Padje over zijn jeugd

Rapper Adje van het Padje is een voorbeeld voor Arnhemse jongeren
Rapper Adje van het Padje is een voorbeeld voor Arnhemse jongeren © Maaike Broos
ARNHEM - De Arnhemse rapper Aydison Arias, die bekend is als Adje van het Padje, groeide op in armoede. Hoewel hij koos voor het straatleven, was hij altijd vrolijk volgens de leerkrachten waar hij les van kreeg.
Arias wordt geportretteerd in de documentaire Draag Je Verhaal. In deze vierdelige reeks worden Arnhemse artiesten gevolgd. Hij blikt terug op zijn jeugd: "Ik was superdruk. Overal stuiterde ik heen. Ik was hyperactief. Daarom was alles heftig bij mij. Ik ging altijd te ver." Zijn basisschooljuffrouw Mayke Paeshyse vertelt dat hij 'straalde en niet op z'n stoel wilde zitten'.

Het harde straatleven

Op warme dagen zocht hij vrienden om mee te chillen. "Maar iedereen was op vakantie. Of had wél geld om naar het zwembad te gaan", blikt de rapper terug. Uit verveling ging hij zich misdragen. Hij koos voor het harde straatleven. Ging stelen en hield zich bezig met andere criminelen activiteiten. "Ik had geld nodig voor het dagelijkse leven. Niet om dure schoenen te kopen, maar om gewoon normaal kind te kunnen zijn."
Arias is opgegroeid in Valkenswaard. Hij verhuisde later naar Arnhem. Daar voelde hij zich veel meer begrepen en welkom. Uiteindelijk kwam hij in aanraking met iets wat zijn lust en zijn leven werd: muziek. Als Adje van het Padje laat hij zich inspireren door onder andere De Jeugd van Tegenwoordig, Negativ, maar ook salsa-muziek en Snollebollekes. Zijn Brabantse tongval is een belangrijk onderdeel van zijn muziek.

Geen 'bling bling'

Zijn kleurrijke stijl en rap zonder 'bling bling', zoals hij dat zelf uitlegt, is opgevallen. Vorig jaar deed hij mee aan Popronde en voor Arnhemse jongeren is hij een voorbeeld. Muziekpers noemt hem 'Arnhems kleurrijkste hiphopper'.
Bekijk de documentaire Draag Je Verhaal over Adje van het Padje:
GLD doc - Draag je verhaal: Adje