Achterhoek

Ontslagen bij zuivelconcern FrieslandCampina

Een afdeling van FrieslandCampina waar kaas wordt gemaakt.
Een afdeling van FrieslandCampina waar kaas wordt gemaakt. © Olivier Middendorp
STEENDEREN - Om de kosten omlaag te brengen schrapt FrieslandCampina de komende twee jaar 1800 banen, waarvan ruim de helft in Nederland. Bij bijna alle onderdelen van het zuivelconcern gaan arbeidsplaatsen verloren, maakt het bedrijf bekend. In Gelderland zijn drie productievestigingen van FrieslandCampina: Steenderen, Lochem en Borculo. Productiemedewerkers in die bedrijven, bij elkaar 650 mensen, behouden hun baan, zegt een woordvoerder.
Naar verwachting schrapt FrieslandCampina in 2024 ongeveer 1200 banen.
Van de 1800 banen verdwijnen er 900 in ons land, zegt het zuivelconcern. "De meeste in Amersfoort", zegt een woordvoerder. Daar bevindt zich het hoofdkantoor. Ook op de campus van de Wageningen Universiteit verdwijnen banen, al is nu nog onduidelijk hoeveel. Daar zit het Innovation Centre van FrieslandCampina met onder meer een proeffabriek en ruimte voor 400 medewerkers.

'Een zware dag'

Topman Jan Derck van Karnebeek spreekt van 'een zware dag' voor het bedrijf. "We beseffen dat de mededeling over het verlies van arbeidsplaatsen een grote impact heeft op de betrokken mensen. We zullen dan ook ons uiterste best doen om iedereen zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden in deze moeilijke tijd."
Het zuivelconcern kondigde begin oktober de forse reorganisatie al aan, maar het was toen nog niet bekend hoeveel banen zouden verdwijnen. De ingrepen moeten jaarlijks 400 tot 500 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren.

'Beroerd kerstcadeau'

"We wisten dat dit eraan zat te komen, maar zoveel baanverlies is wel een heel beroerd kerstcadeau", zegt Henk Jongsma van CNV Vakmensen. "Kleine pleister is wel het nieuwe sociaal plan dat bijna rond is."
Het nieuws volgde op een tegenvallend halfjaar waarin de nettowinst hard was gedaald, doordat de marktprijzen voor zuivel veel lager waren dan de prijzen die FrieslandCampina veehouders betaalde voor melk.
Vorig jaar werkten bij het concern wereldwijd 22.715 mensen.